ideje-za-darilo-za-poroko

Ideje za darilo za poroko

Najti pravo poročno darilo ni najlažje opravilo, še posebno, če ste med tistimi, ki jim izbira darila dela preglavice že ob rojstnih dneh.

Tu so še težave z razpoložljivim budžetom in ugotavljanje, kje je tista prava mera med preveč ali premalo, zato iskanje pravega darila marsikomu povzroča glavobol.

A ni treba, da je tako. Vzemite si čas, premislite, komu je darilo namenjeno in kakšni so njuni skupni interesi. Na to, kakšna bo vrednost darila, najbolj vpliva, kako blizu ste si z mladoporočencema, a kljub vsemu ni treba, da sežete prek svojih zmožnosti – najboljša so namreč darila, ki so izbrana premišljeno in v katero ste vnesli svojo osebno noto.

Določite svoje okvirje

Pred nakupom je dobro vedeti, koliko časa imate na razpolago za pripravo darila – imate še čas za personalizacijo, morda za naročilo po meri?

Na izbiro pomembno vpliva tudi, če se lahko za skupni nakup dogovorite še s kom, ki je pred isto dilemo.

S tem povečate sredstva, ki jih imate na voljo in je izbira večja, pa tudi mladoporočencem so skupna darila v večini zelo všeč, saj se z višjimi zneski lahko kupi tudi kaj, česar si trenutno sama ne moreta privoščiti.

Velja običajno vodilo, da vrednost darila temelji na odnosu, ki ga imate do para. Bližje, ko ste nevesti in/ali ženinu, vrednejše naj bo darilo.

Ugotovite, kateri so njuni skupni interesi

Kaj kupiti mladoporočencema, niti ni tako težko vprašanje, če ju dobro poznate ali poznate koga, ki jima je blizu in vam lahko pomaga.

Pred nakupom razmislite, kdo mladoporočenca sploh sta, kaj rada počneta, poudarek pa naj bo na njunih skupnih interesih. Morda celo veste, kje sta se spoznala in lahko darilo povežete s to izkušnjo? Ali rada skupaj kuhata, potujeta, kolesarita, hribolazita ali karkoli drugega?

Če veste, kaj ju veseli, vam bo lažje. Pomagajo vam lahko tudi njune morebitne objave na družbenih omrežjih ali pa o tem koga povprašate. Vse to si zapišite in s takšnim seznamom boste že na zelo dobri poti, da se jima bo darilo vtisnilo v lep spomin.

Si mladoporočenci najbolj želijo denar?

Tisti, ki si za darilo želijo denarja, danes zelo pogosto to omenijo že v vabilu, pri drugih pa je to odvisno od para do para. Vsekakor je denar zelo priročno darilo, še posebno pri kom, ki ga nima v izobilju. Mnogi z denarjem, ki ga prejmejo za darilo, krijejo stroške poroke ali imajo že sestavljen načrt, za kaj vse ga bodo porabili. Na podarjeni znesek najbolj vpliva vaše finančno stanje, pravila o tem ni, okvirno pa naj bi paru z denarjem povrnili vsaj strošek poroke oz. pogostitve na osebo.

Kako podariti denar

Če se boste odločili za denar, lahko poleg njega vendarle poskrbite za pozornost, ki bo dodala neko simboliko.

Sicer se lahko odločite za klasiko in ga dodate steklenici likerja, viskija, dražje steklenice vina, lahko pa ga podarite s setom začimb ali pravih čajev v lični košarici in v voščilnico zapišete temu primerno sporočilo.

Če kuhate svojo marmelado, ga lahko dodate nekaj kozarcem le-te, da bo njun zakon še slajši, če si par ne predstavlja dneva brez kave, lahko poiščete mlete kave z različnih delov sveta ali kak pripomoček in mu dodate denar.

Denar lahko vstavite v ličen hranilnik, ki ga bo lahko par uporabljal tudi kasneje. Namesto fotografij ga lahko v manjših bankovcih vstavite tudi v personaliziran poročni album ali v album za fotografije s poročnega in/ali drugih potovanj.

Bankovce v rolicah lahko namestite na žičke in jih dodate v šopek, jih privežete na sadiko mladega drevesa, lahko pa jih uokvirite v ličen okvir, ki ga bosta lahko kasneje uporabila za svoje fotografije.

Lahko denar priložite uokvirjenemu personaliziranemu portretu ali grafiki ali ga vstavite v balon, napihnjen s helijem in nanj privežete voščilnico.

Eden od zanimivih načinov je tudi, da ga zložite in z njim zapolnite prostorčke večje bonboniere ali pa ga skupaj z voščilnico vstavite v knjigo ali vodič po destinaciji, ki jo želita obiskati.

Vstavite ga lahko v nepremočljivo denarnico za v hribe ali ga namestite na kateri drug pripomoček za aktivnosti, ki jih rada počneta skupaj.

Načinov je zelo veliko, na spletu lahko najdete veliko kreativnih rešitev, ne pozabite pa dodati voščilnice, v kateri povežete simboliko s svojimi željami iz srca.

Česa ne podariti mladoporočencema

Tudi, če nimate prav nobene ideje za poročno darilo, nikoli ne podarjajte daril, ki se vam že več let valjajo po omarah.

Prav tako je zelo verjetno, da bo tudi darilo, izbrano zadnji trenutek, pristalo prav tam – pozabljeno v omari. Poizkusite se izogniti brezosebnim darilom, saj lahko prav vsakemu dodate osebno noto.

Prav tako darila ne oddajte v vrečki, poročno darilo zasluži primerno zavijanje. Naj bo v skladu s tem, kar podarjate in komu podarjate. Napišite voščilo, poskrbite za dekor, povejte zgodbo, bodite iskreni.

Izdelki za dom in moderna tehnika

Moderna tehnika za dom je lahko dobro poročno darilo, a pari se danes poročajo večinoma takrat, ko že imajo urejeno skupni dom in že nekaj časa prebivajo skupaj. Potrebe po gospodinskih aparatih in drugi opremi v takem primeru ni.

Drugače pa je, če si par že dlje časa ne more privoščiti nove naprave, morda dom preureja ali v kratkem načrtuje selitev, celo gradnjo. V takem primeru se je dobro z njima pogovoriti in upoštevati njune želje ter se uskladiti tudi z drugimi, da na koncu ne bosta domov nosila večih istih aparatov ali česa, kar sploh ne bi uporabljala.

Če sami uporabljate kaj, kar se je izkazalo za izjemno praktično in veste, da tega še nimata, je to lahko dober namig. Če ga še nimata, bo že na poroki pravi hit polaroidni fotoaparat. Ljubitelja kave, ki še nista investirala v kavni aparat, se ga bosta po vsej verjetnosti zelo razveselila, enako je z opekači, mešalniki, izdelovalci vafljev ipd.

Ob izbiri vedno pomislite tudi na stil, v katerem je opremljen njun dom oz. se o tem pozanimajte pri tistih, ki so jima bližje, lahko pa vedno izberete tudi darilni bon za pohištvo ali tehniko, če veste, da bi jima to prišlo prav.

Dekoracije za dom

Tudi, če svoj dom že imata, ga lahko dekoracije za dom naredijo še topšlejšega. Lahko poiščete zanimiv okvir za slike, set sveč ali zanimivo svetilko za romantično vzdušje. Če veste, kakšen je njun stil opremljanja, lahko izberete tudi unikatno dragocenost, umetniško delo ali kateri drug predmet, ki ga bosta cenila. Tudi rastline vnašajo v dom posebno vzdušje in na nas vplivajo dobrodejno – tako notranje kot zunanje, lahko pa jih izberete tudi glede na njihovo simboliko.

Osebni portreti in grafike

Če ste vabilo prejeli dovolj zgodaj in imate za realizacijo ideje dovolj časa, lahko podarite tudi nekaj posebnega, narejenega »po meri«. Takšna unikatna darila za poroko so na primer različne grafike, portreti ali karikature. Potrebujete podatke ali njuno skupno fotografijo, poiščete umetnika, katerega delo vam je všeč in poskrbite za posebno darilo, ki jima bo v veselje. Lahko ju prelevite v superjunaka ali lika njunih najljubših filmov ali serij.

Udobni tekstil za razvajanja v dvoje

Kaj je lepšega od poročnega darila, v katerem lahko dnevno uživaš in se razvajaš. Takšni so kopalni plašči in mehke brisače, kakovostna posteljnina za zaljubljene ali z vzorci, primernimi letnemu času in stilu, v katerem je opremljena njuna spalnica. Za ljubitelje klasike lahko izberete kakovostno enobarvno posteljnino v toplejših odtehnih in dodate mehko odejo, dovolj veliko za oba. Pomislite, kako lahko v njun dom in vsakdan dodate še nekaj več udobja in izberite.

Boni za poročno potovanje in druga doživetja

Če vam stanje to dopušča ali se vam uspe dogovoriti še z drugimi, lahko mladoporočencema podarite bon za poročno potovanje, ki je eno od najbolj zaželenih daril. Darilo je sicer najlepše, če ga par dobi kot presenečenje, a je zelo pomembno, da se prej dobro pozanimate, kaj si želita in kakšne so njune potovalne navade. Poročno potovanje para, ki svet najraje odkriva z nahrbtnikom na rami, se zelo razlikuje od potovanja para, ki mu dopust predstavlja ležanje v senci ob pogledu na turkizno morje.

Če je potovanje prevelik zalogaj in poročno darilo pripravljate sami, je lepo darilo tudi darilni bon za uživanje v dvoje. Paleta izbire je zelo široka, prav tako pa tudi vrednosti. Lahko jima podarite spanje na drevesu, adrenalinski skok s padalom, vikend v termah, ob jezeru ali v hribih, če ju to veseli. Lahko je adrenalinska pustolovščina ali masaža in romantična večerja, celo tečaj, ki si ga želita.

Karte za koncerte, festivale in druge prireditve

Pomislite, kateri so dogodki, ki bi mladoporočencema veliko pomenili. To so lahko koncerti njunih najljubših izvajalcev, ali pa predstave v operi in gledališčih. Ljubiteljem slednjih lahko podarite abonma in na ta način poskrbite za ustvarjanje novih lepih spominov. Če ju sami ne poznate dovolj dobro, naj vam pri izbiri pomagajo njuni najbližji, lahko pa poizkusite do informacij priti tudi s pogovorom, le pazite, da ne boste kupili kart, ki jih e imata.

Poročni gram zlata

Če ne želite podarjati denarja, lahko kupite naložbeno zlato za različne priložnosti. Izbirate lahko med 1-, 2-, in 5-gramsko ploščico, lahko pa podarite tudi naložbene zlatnike in zlate palice. Gre za naložbo, ki kljub pretresom na finančnih trgih ohranjajo vrednost, hkrati pa so naložbene kovine valuta, ki jo lahko kadarkoli zamenjate v drugo.

Personalizirana poročna darila

Če imate dovolj časa, lahko poskrbite za personalizacijo darilo. Tako lahko podarite jedilni pribor, kristalne kozarce ali karkoli drugega z inicialkami mladoporočencev. Enako lahko storite z izdelki iz lesa in udobnim tekstilom. Lahko podarite predpražnik z njunim skupnim priimkom, stensko uro s fotografijo poročnega para, poročno sestavljanko, personalizirano knjigo njune zgodbe ali fotoknjigo, sliko zvezdnatega neba na dan in uro poroke ali na dan, ko sta se spoznala. Možnosti je veliko in izbira se širi iz leta v leto.

Seti za piknik in namizne igre

Pomislite, kako bi par spodbudili k še več skupnim trenutkom in k preživljanju kakovostnega skupnega časa. Bi ju razveselili s setom za piknik, ki mu dodate še zanimivo namizno igro, če jih rada igrata? Poiščite podlogo za piknik, svetilko z nežno svetlobo in vse, kar je za piknik nepogrešljivo. Dodajte še kak slasten prigrizek, vse to pospremite z lepim zapisom v voščilnici in takšno unikatno darilo za poroko bo gotovo privabilo nasmeške na obraz.

Preberite si tudi: