zvin gležnja

Zvin gležnja je precej nadležna težava

Včasih ni veliko potrebno, da si zvijete gleženj. Ste vedeli, da zvin gležnja lahko postane ponavljajoča se težava? Sicer pa gre za vrsto poškodbe, kjer se raztrgajo in natrgajo vezi. Ker je težava precej pogosto pojav, je še toliko bolje vedeti, kako se prepreči, zdravi ter prepozna.

Simptomi za zvin gležnja

Simptomi za zvin gležnja na splošno veljajo za precej očitne. Najpogosteje v gležnju začutimo bolečino, če zlasti tedaj, kadar na poškodovano nogo skušamo prenesti težo. Tudi sicer poškodovana noga zateče, pomodri ali pordeči. Poškodba nas pri gibanju precej omejuje. Nekatere osebe v primeru zvina gležnja zaslišijo celo pok.

Če nerodno padete, stopite ali kaj podobnega in če se vam potem na nogi pojavi oteklina in huda bolečina, je najbolje obiskati zdravnika.

Vzroki za zvin gležnja

Zvin gležnja je lahko posledica prisile gležnja v neobičajni položaj. Večina zlomov je posledica obrata stopala navzdol ter navznoter. Do tega navadno pride pri hoji po neravnem terenu ali pa pri odskoku na zunanji rob stopala.

Pri zlomu gležnja sta najbolj prizadeti zadnja in sprednja vez. Nekoliko redkeje pride do poškodbe notranje vezi.

Kdo je najbolj izpostavljen zvinu gležnja

Zvin gležnja najpogosteje utrpijo osebe, ki se pogosto ukvarjajo s športnimi dejavnostmi. Še zlasti so na udaru košarkarji, tenisači, nogometaši in tekači. Pri omenjenih športnikih so namreč gležnji še posebej obremenjeni, in sicer zaradi konstantnega zaustavljanja ter obračanja.

Zvin gležnja je lahko pogosta težave tudi za vse osebe, ki so v preteklosti že utrpele zvin ali si na kateri koli drug način poškodovali gleženj.

Vrste zvina gležnja

Zvin gležnja lahko razdelimo na tri različne skupine oziroma vrste. To so zvin 1. stopnje, zvin gležnja 2. stopnje ter zvin gležnja 3. stopnje.

Za zvin gležnja prve stopnje je značilno, da gre za najbolj blago obliko. Žrtev čuti le blago bolečino. Na gležnju se pojavi majhna oteklina. Vezi so samo nekoliko pretegnjene. Sklep je stabilen, hoja zato ni otežena. Druga stopnja zvina gležnja je hujša od prve. Vezi so v tem primeru deloma natrgane. Sklep pa je rahlo do srednje nestabilen. Žrtev v tem primeru čuti precej močno bolečino, prisotna je precej večja oteklina kot pri 1. stopnji.

Najhujša oblika zvina je zvin 3. stopnje. Vezi so v tem primeru popolnoma natrgane. Posledično se pojavijo izjemno hude bolečine, velika oteklina, najpogosteje je prisotna še modrica. Obremenitev noge je nemogoča. Za sklep velja, da ni stabilen.

Ustrezna skrb za zvit gleženj

Za zvin gležnja bomo najbolje poskrbeli tako, da bomo primerno počivali, uporabili led, poškodovana noga bo ves čas v mirovanju ter ponoči dvignjena nad nivojem srca, da bo oteklina izginila kasneje. Če želimo preprečiti nadaljnje širjenje otekanja, je treba prizadeti del noge tudi ustrezno poviti.

0 KOMENTARJI

Oddaj komentar

Bi se tudi ti pridružil/-a debati?
Veselim se tvojih komentarjev.

Dodaj odgovor