očesn-vnetje

Vnetje oči ali konjunktivitis

Za vnetje oči je značilno vnetje očesne veznice. Vzrokov za takšno vrsto težave je lahko več. Znanih je kar šest različnih vzrokov. Poznamo bakterijsko vnetje oči, alergijsko vnetje oči, virusno vnetje oči, tujek v očesu, zamašen solzni kanal in opraskano oko.

Praviloma je vzrok za pordele oči, iz katerih teče zelen ali rumene izcedek, bakterija. Možen povzročitelj so tudi očesne kapljice. Vnetje je lahko prisotno na obeh očesih ali samo na enem.

Alergijsko in virusno vnetje oči

Za virusno vnetje oči gre praviloma tedaj, ko so oči izrazito rdeče barve, iz njih pa ne teče izcedek. Za to vrsto vnetja je značilno, da najpogosteje prizadene obe očesi. Za alergijsko vnetje je značilno, da se pojavlja sezonsko. Najpogosteje se pojavi v spomladanskem času. Oči so na videz rdeče, brez izločkov ter srbijo. Alergija navadno prizadene obe očesi.

Tujek v očesu in zamašen solzni kanal

Rdečico, srbenje, solzenje, bolečino in ne nazadnje še izcedek iz oči lahko povzroči zrno peska ali pa nečistoča, ki se ujame pod veko. Navadno to prizadene le eno oko. V tem primeru gre za tujek v očesu. Zamašen solzni kanal je predvsem značilen za novorojenčke – nekje do prvega leta starosti. Iz oči se izteka izcedek, vendar oko v tem primeru ni pordelo. Tovrstna težava lahko prizadene obe očesi ali pa samo eno oko.

Ne nazadnje se pordelost očesa lahko pojavi tudi zaradi opraskanega očesa. V takšnem primeru se oko solzi in je lahko izjemno boleče. Prizadeto je le eno oko.

Ustrezno zdravljenje prizadetega očesa

Za vnetje oči so znane nekatere učinkovite metode zdravljenja, ki jih lahko izvajamo kar sami doma. V veliki meri nam lahko pomagajo že primerni topli obkladki. Čez oko položimo toplo ter vlažno tkanino ter z njo nato zelo nežno obrišemo še ves izcedek. Težave z očmi lahko ublažimo tudi s pomočjo kapljic fiziološke raztopine. Takšno učinkovito pomoč imenujemo tudi umetne solze. To se lahko uporablja tudi pri izpiranju peska ter druge vrste nečistoče, ki se ujamejo v oči.

Uporaba antibiotične kreme ali kapljic

Če nas doleti bakterijsko vnetje oči, potem pride v poštev uporaba antibiotične kreme ali uporaba kapljic. Pri alergijskem vnetju si je treba pomagati s kapljicami za oči. Te vam lahko predpiše samo zdravnik.

Dobro je vedeti tudi to, da sta bakterijsko in virusno vnetje oči nalezljivi obliki vnetja oči. Prenašata se s solzami ter z dotikanjem očesnega izcedka. Bakterijsko vnetje po preteku 48 ur ni več nalezljivo.

0 KOMENTARJI

Oddaj komentar

Bi se tudi ti pridružil/-a debati?
Veselim se tvojih komentarjev.

Dodaj odgovor