siva-mrena

Siva mrena povzroča meglen in neoster vid

Siva mrena ali katarakta je precej pogost pojav. O njej govorimo tedaj, kadar s staranjem naša očesna leča postane motna. Posledično vidimo megleno in neostro. Če se to stopnjuje, nam lahko zelo poslabša kakovost našega življenja. Ne moremo si namreč pomagati niti z očali.

Sicer pa siva mrena velja za enega od najpogostejših vzrokov za motnje vida pri starejših oziroma odraslih osebah. Najpogosteje se pojavi po 65. letu starosti. Z njo ima v tej starosti težave skoraj polovica ljudi.

Vzroki za sivo mreno

Siva mrena lahko nastane kot posledica številnih vzrokov. Med najpogostejše vzroke se vsekakor prišteva starost pa tudi presnova v sami leči očesa. Na sam nastanek sive mrene pa po drugi strani vplivajo lahko še slab način življenja, slaba prehrana, kajenje, nekatere bolezni, glavkom, dednost, očesna poškodba, nekatera stanja prebavil, dolgotrajno jemanje zdravil, ki vključujejo steroide. Velik vpliv ima ne nazadnje lahko še ultravijolično sevanje.

Edini način zdravljenja je v tem hipu operacija. Če bi pri zdravljenju sive mrene na primer uporabljali zdravila z antioksidativnim učinkom, bi to lahko le upočasnilo nastanek oziroma razvoj sive mrene, zagotovo pa je jemanje zdravil ne bi pozdravilo oziroma preprečilo nadaljnjega razvoja.

Diagnoza za sivo mreno

Siva mrena se diagnosticira tako, da očesni zdravnik najprej opravi test zaznavanja kontrastov. Na takšen način se ugotovi, koliko je vid zaradi sive mrene poslabšan. Siva mrena mora biti zdravljena takoj, kadar prične vplivati na vsakdanje aktivnosti pa tudi na hobije.

V tem hipu torej ne obstaja prav nobeno zdravilo, s katerim bi lahko na učinkovit način odstranili oziroma preprečili nastanek sive mrene. Ko enkrat siva mrena nastane, obstaja samo en način za odstranjevanje – to je operacija sive mrene.

Okrevanje po operaciji sive mrene

Siva mrena je torej popolnoma odpravljena le z operacijo. Sama operacija praviloma v povprečju traja nekje največ do 20 minut, in sicer s pomočjo lokalne anestezije. Osebe večinoma lahko takoj po operaciji odidejo domov. Vid je neposredno po operaciji še moten. Uredi se po nekaj urah ali po nekaj dnevih.

Ostrina samega vida po operaciji je zlasti odvisna od tega, ali so ostali deli očesa zdravi. Sama operacije sive mrene velja za izjemno varen poseg in praviloma ne beleži kakšnih zapletov. Sicer pa operacija sive mrene ni nujen poseg. Naredi se ga samo pri osebah, ki to želijo same. Pred posegom se naredijo še preiskave, ki pokažejo, ali je mogoče z operacijo vid celo izboljšati.

0 KOMENTARJI

Oddaj komentar

Bi se tudi ti pridružil/-a debati?
Veselim se tvojih komentarjev.

Dodaj odgovor