tetanus

Tetanus se izraža kot boleča okorelost posameznih mišic

Tetanus je vrsta bolezni, ki se neredko poimenuje tudi mrtvični krč. Gre za infekcijsko bolezen bakterije Clostridium tetani. Za bolezen je zlasti značilno podaljšano krčenje vlaken skeletnega mišičja. Bolezen torej prizadene skeletne mišice. To so prečne mišice, ki so vključene v hoteno gibanje.

Smrtnost bolezni je najpogostejša oziroma najvišja med osebami, ki so necepljene ter med bolniki, ki so stari več kot 60 let. Bakterija, ki tetanus povzroča, pa se nahaja v prsti. Prav tako je neredko prisotna tudi v črevesju ljudi ali živali. Ker se trosi bakterije pojavljajo po celem svetu, tetanus velja za mednarodno zdravstveno težavo. Še posebej je bolezen pogostejša v vročih ter vlažnih podnebnih pasovih. Tam je prst še posebej bogata z organskimi snovmi.

Okužba s tetanusom

Do same okužbe praviloma pride zaradi posledice okužbe rane. Najpogosteje gre na primer za globoko vbodno rano ali pa za ureznino, ki je narejena z umazanim predmetom. Po okužbi zbolijo vsi tisti, ki so necepljeni oziroma nepravilno cepljeni.

Inkubacijska doba bolezni lahko traja tudi več mesecev. Praviloma pa traja nekje med 5 ter 10 dnevi po sami okužbi rane. Na začetku se znaki bolezni kažejo v povišani telesni temperaturi, občutku okorelosti, glavobolu. Kasneje pride tudi do bolečin v čeljustih, kjer se pojavljajo krči, ter še v drugih mišic telesa. Ne nazadnje lahko pride tudi do motenj dihanja ali možnosti zadušitve, še zlasti, če so prizadete dihalne mišice ali mišice grla.

Med najpogostejše znake tetanusa sodijo težave pri požiranju, okorelost čeljusti, nemirnost, razdražljivost, mrzlica, boleče žrelo, tonični krči. Po zaporednih napadih krčev lahko pride celo do kome. Bolnik med generaliziranimi krči ne more ne govoriti ne jokati. Prav tako je močno otežkočeno tudi dihanje. Pri bolezni si bolnik ne zmore pomagati sam. Nujno je torej potrebna oskrba rane, in sicer po načelih prve pomoči, ter poiskati zdravniško pomoč.

Diagnosticiranje tetanusa

Krvni testi za diagnosticiranje tetanusa ne obstajajo. Diagnoza predvsem temelji na prisotnosti simptomov oziroma znakov. Ne temelji pa na osamitvi bakterije. To namreč lahko osamijo iz rame le v tretjini primerov. Tetanus je mogoče preprečiti s cepljenjem.

Spremljanje bolezni in vpliv na življenje

Tetanus se spremlja do same ozdravitve v bolnišnici. Potrebna je tudi kontrola pri zdravniku, in sicer zaradi ocene zdravstvenega stanja ter potrebnega cepljenja. Prebolela bolezen namreč ne pušča imunosti.

Praviloma naj preboleli tetanus ne bi puščal posebnih posledic. To pomeni, da poseben nadzor oziroma spremljanje ni potrebno. Ko bolnik dlje časa leži v bolnici, skeletne mišice oslabijo, zato jih je potrebno ponovno načrtno okrepiti.

0 KOMENTARJI

Oddaj komentar

Bi se tudi ti pridružil/-a debati?
Veselim se tvojih komentarjev.

Dodaj odgovor