borreliosis

Kaj je borelioza?

Borelioza ni edini izraz za bolezen, ki je posledica okužbe z bakterijo Borrelia burgdorferi. Bolezen lahko najdemo še pod drugimi imeni, in sicer borelija, lymska bolezen ali lajmska bolezen. Bakterija, s katero se lahko okužimo, sodi v družino tako imenovanih spirohet. Na človeka pa se prenese iz okuženega klopa, in sicer v času ko klop sesa kri.

Borelioza pri nas velja za najpogosteje prenosljivo bolezen. Sicer pa je bolezen izjemno pogosta tudi drugod po Evropi, ne nazadnje tudi v Severni Ameriki. Klop se okuži, medtem ko sesa kri katere druge okužene živali. Za razvoj takšne bolezni je lahko dovzeten prav vsak med nami.

klop povzroči boreliozo

Borelija je stara najmanj 60 000 let

Če na kratko pokukamo v samo zgodovino borelioze, hitro ugotovimo, da velja za izjemno staro bolezen. Borelioza je stara najmanj 60 000 let. Prvi zapisi v povezavi s to boleznijo pa so se pojavili sredi 18. stoletja. Konec 19. stoletja so bile zapisani prvi opisi rdečkaste spremembe na koži, kar je značilno prav za boreliozo. Leta 1930 je bila bolezen prvič povezana tudi z nevrološkimi težavami.

Z antibiotiki so okužbo prvič uspešno pozdravili leta 1949. In zakaj se bolezen imenuje tudi lymska bolezen? Ime je dobila po mestu v Ameriki – Lyme. Tu so namreč zaznali izjemno veliko okuženost prebivalcev.

Pri nas je bila borelioza prvič diagnosticirana leta 1988

Na leto pri nas v zadnjih letih zboli tudi do 7000 ljudi. Prvič je bila borelioza pri nas diagnosticirana leta 1988. Na prvem mestu po številu obolelih sta Kranj ter Murska Sobota. Okužbe so zelo pogoste tudi v Novem mestu ter v Novi Gorici.

Največ primerov okužbe se pojavi od mesece maja do oktobra, in sicer po celotni državi. Bolezen se lahko pojavi pri vseh generacijah, najpogosteje pa se okužijo osebe, ki so stare med 35 in 65 let. Zanimiv je tudi podatek, da je prav naš narod glede na število primerov glede na prebivalca najbolj ogrožena populacija na svetu.

Simptomi za boreliozo

Borelioza ima zelo raznolike simptome. Ravno zato je še toliko težje postaviti pravilno diagnozo. Nekateri bolniki simptome bolezni lahko doživijo celo več let po ugrizu okuženega klopa in se samega ugriza sploh ne spomnijo.

Sicer pa se najznačilnejše spremembe pokažejo na koži. Poleg tega so možni še nekateri drugi simptomi, na primer glavobol, slabo počutje in ne nazadnje še bolečine v mišicah ter sklepih. Okrog ugriza klopa se pojavi rdečica. Na sredini bledi ter se počasi širi po koži.

Za nekatere obolele je značilno, da pri njih ne prihaja do kožnih sprememb. Prizadetost organov ali sistemov se pokaže kasneje. Sama diagnoza okužbe pa je potrjena s krvnimi preiskavami.

Potek borelioze

Potek borelioze se lahko deli na zgodnje in na pozno obdobje. Zgodnje obdobje se lahko razdeli na lokalizirano ali na razširjeno obdobje. Na takšen način se dobi tri različne faze bolezni.

Borelioza v prvi fazi vključuje bolezenske spremembe na koži. Na mestu ugriza klopa se pojavi rdečica, ki se nato postopoma razširi. Če bolezen ni zdravljena, posledično napreduje v naslednjo, torej v drugo fazo.

Baterije v drugi fazi bolezni vdrejo v kri ter limfo. Posledično začnejo krožiti po telesu ter povzročajo številne težave. Možno je tudi, da napadejo centralni živčni sistem. Prav tako lahko napadejo tudi sklepe in povzročajo neznosne bolečine. Ker so bolečine konstantne, je bolnik ves čas utrujen.

Tretja faza borelioze nastopi šele nekaj let po sami okužbi. Za to fazo je zlasti značilna kronična prizadetost kože, sklepov ter živcev.

Diagnosticiranje in zdravljenje borelioze

Postavitev diagnoze v prvi fazi ni problematična. Rdečina na koži in ugriz klopa sta namreč dovolj, da se postavi diagnoza, tudi brez preiskave krvi. V drugi in zadnji fazi pa je za diagnozo potrebno ugotoviti prisotnost borelijskih protiteles v krvi. Preiskave so precej zahtevne, pokažejo pa lahko lažne izvide.

Borelioza se zdravi z antibiotiki, kar je izjemno učinkovito ter smiselno v prav vseh treh fazah okužbe. Če lokalizirana borelioza ni zdravljena na takšen način, se bolezen lahko po krvi ali limfi prenese na celo telo.

Če gre pri bolezni za kronično obliko vnetja, je učinkovito zdravljenje na primer z nesteroidnimi antirevmatiki, ki lahko izjemno lajšajo bolečine.

Preprečevanje borelioze

Borelioza se lahko preprečuje na številne možne načine. Ko se na primer odpravljate na travnik ali v gozd, je najbolje, da se oblečete v primerno svetla oblačila. Na ta način boste klopa lahko veliko hitreje opazili. Izjemno dobrodošla je tudi dosledna uporaba repelentov za odganjanje klopov.

Ne nazadnje pa je izjemno pomembno tudi to, da na ustrezen način odstranite že prisesanega klopa.

0 KOMENTARJI

Oddaj komentar

Bi se tudi ti pridružil/-a debati?
Veselim se tvojih komentarjev.

Dodaj odgovor