jutranja tabletka proti nosečnosti

Jutranja tabletka ali nujna kontracepcija

Jutranja tabletka je dobrodošla v primeru, ko ženska po spolnem odnosu ni povsem prepričana, ali je prišlo do zanositve ali ne, obenem pa ne želi zanositi. Omenjeno tabletko je potrebno zaužiti v 72 urah po spolnem odnosu. Praviloma v večini primerov jutranja tabletka oziroma nujna ali urgentna kontracepcija prepreči nezaželeno nosečnost oziroma zanositev.

Jutranja tabletka je torej posebna vrsta nujne kontracepcije. Namenjena je preprečevanju zanositve po nezaščitenem spolnem odnosu oziroma v primeru nezanesljive zaščite. Narejena je iz hormona, ki prepreči neželeno nosečnost.

Uporaba jutranje tabletke

Jutranja tabletka je zaželena za uporabo v primerih, ko ženska po nezaščitenem spolnem odnosu ne želi zanositi. Ženska jo lahko zaužije v katerem koli delu ciklusa menstruacije.

Po zaužitju oziroma po uporabi jutranje tabletke je zaželeno, da ženska pri spolnih odnosih uporablja pregradno zaščito. To je na primer diafragma, kondom. Zaradi jutranje tabletke lahko naslednja menstruacija pride z nekaj dni zamude, običajno je tudi močnejša.

Prav tako je dobro, da se ženska po uporabi jutranje tabletke z zdravnikom temeljito pogovori o novi oziroma o prilagojeni metodi redne kontracepcije, ki je zanesljiva. Lahko se na primer zgodi, da jutranja tabletka ni zanesljiva. Če menstruacija zamuja več kot pet dni, je treba opraviti test nosečnosti.

Ali jutranja tabletka povzroči splav

Marsikoga zanima, ali jutranja tabletka oziroma nujna kontracepcija povzroči splav. Takšna kontracepcija prepreči sproščanje jajčeca ter ovulacijo, tako ne pride do zanositve. V nobenem primeru pa pri tem ne gre za splav, kot bi morda marsikdo pomislil.

Nakup jutranje tabletke

Jutranja tabletka oziroma nujna kontracepcija je pri nas na voljo v lekarnah. Ženske, ki so starejše od 16 let, jo lahko kupijo brez recepta. Mlajše za nakup jutranje tabletke potrebujejo recept, ki jim ga mora predpisati zdravnik ginekolog. Materni vložek z bakrom je na primer še ena od možnih oblik nujne kontracepcije.

Sicer pa ima jutranja tabletka praviloma malo stranskih učinkov. Zelo redko se na primer pojavi bruhanje oziroma slabosti. Naenkrat se vzame do dve tableti, ki učinkujeta do 72 ur po nezaščitenem odnosu.

Kombinirana hormonska nujna kontracepcija

Nekoliko več stranskih učinkov pa ima kombinirana hormonska nujna kontracepcija. Pri nakupu takšne tabletke je treba imeti recept, na začetku pa je treba vzeti najprej štiri tablete. Nato čez 12 ur še štiri; in to vse v roku 72 ur po spolnem odnosu.

Učinkovit je tudi maternični vložek, vendar ga je potrebno vstaviti v času petih dni oziroma v času 120 ur po spolnem odnosu. Kasneje lahko postane kar dolgotrajna oziroma večletna zaščita.

0 KOMENTARJI

Oddaj komentar

Bi se tudi ti pridružil/-a debati?
Veselim se tvojih komentarjev.

Dodaj odgovor