svetlinovo-naravno-olje

Svetlinovo olje je v zdravilstvu prisotno že več stoletij

Svetlinovo olje ima dokazano izjemno pozitivne učinke na zdravje. To so dobro vedeli že ameriški Indijanci. Tako se v zdravilstvu koristno in učinkovito uporablja že več stoletij. Na začetku je bilo olje uporabljeno predvsem pri težavah s kožo ter pri celjenju ran. Dandanes so znane še njegove druge številne prednosti.

Sicer pa je svetlinovo olje izdelano iz semen dvoletne rastline, ki se imenuje svetlin. Rastlina izvira z območja Severne Amerike. Najprej je bila od tam prenesena v Anglijo, dandanes pa je dobro poznana in uporabljena po vseh koncih sveta.

Svetlinovo olje je dobro uživati tudi pred menstruacijo

Svetlinovo olje je bogat vir nenasičenih esencialnih maščobnih kislin. Te nase vežejo proste radikale, posledično je to pomembno za zaščito celic pa tudi naših živcev. Olje izboljšuje pretok krvi. Ravno zato je izjemno priporočljivo, da se ga uživa tudi pred menstruacijo – za lajšanje menstrualnih bolečin. Svetlinovo olje je izjemno dobrodošlo tudi za osebe, ki imajo povišan holesterol. Znižuje namreč vrednosti slabega holesterola ter učinkovito varuje pred srčno-žilnimi boleznimi.

Zmanjšuje nevarnost vnetja

Svetlinovo olje je pri ljudeh cenjeno tudi zato, ker učinkovito zmanjšuje nevarnost vnetij. Posledično zmanjšuje tudi bolečine ter otekanje sklepov pri artritisu. Priporoča se tudi tistim osebah, ki želijo uravnati svojo telesno težo, saj dobro poskrbi za presnovo.

Ne nazadnje svetlinovo olje poskrbi še za izboljšano razpoloženje. To pomeni, da je učinkovito tudi pri zmanjševanju tesnobe ter pri odpravljanju depresije ter podobnih stanj. Z njim nekateri uspešno odganjajo kronično utrujenost ter si izboljšujejo koncentracijo.

Za mehko in gladko kožo

Svetlinovo olje pa ni cejeno samo v zdravilstvu. Izjemno uporabno je namreč tudi v kozmetiki. Odpravlja številne težave, ki se nam pojavljajo na koži. V kozmetiki se ga uporablja predvsem za vzpostavljanje gladke ter mehke kože.

Svetlinovo olje uspešno pomaga pri utrjevanju nohtov ter omogoča bistveno boljšo kakovost las. Ker olje vsebuje veliko vitamina E, preprečuje nastanek suhe kože, gub. Blaži vnetja, prhljaj, alergije pa tudi luskavico.

Stranski učinki olja

Svetlinovo olje sicer ne velja za škodljivo, vendar ga je treba uporabljati oziroma uživati v mejah normale. Če je uporaba olja prekomerna se namreč lahko pojavijo nekateri manjši stranski učinki, na primer glavobol, mehko blato, slabost.

Svetlinovo olje se na primer ne priporoča za uporabo osebam, kot so shizofreniki. Izzove namreč lahko možgansko epilepsijo. Prav tako je dobro, če se o uporabi tovrstnega olja z zdravnikom posvetujejo tudi nosečnice, saj podatki o varni uporabi med nosečnostjo niso znani.

0 KOMENTARJI

Oddaj komentar

Bi se tudi ti pridružil/-a debati?
Veselim se tvojih komentarjev.

Dodaj odgovor