slabokrvnost-ali-anemija

Slabokrvnost ali anemija

Slabokrvnost ali anemija je stanje, ko je v naši krvi močno znižana koncentracija hemoglobina. To je vrsta barvila, ki zagotavlja prenos kisika po krvi. O pojavu prav tako govorimo tedaj, ko se v naši krvi pojavljajo spremenjene, nenavadne oblike hemoglobina.

Posledica slabokrvnosti je motenost oskrbe tistih organov ter tkiv, ki za svoje učinkovito delovanje potrebujejo kisik. Slabokrvnost spremljajo najrazličnejši značilni simptomi oziroma znaki.

Simptomi slabokrvnosti

Na slabokrvnost torej kažejo nekateri tipični simptomi, kot so na primer bledica, slabost, utrujenost, lahko tudi omotičnost, bolečine v prsih, razbijanje srca, zadihanost tudi ob manjših naporih, glavobol, sploščeni ter krhki nohti, pordel ter gladek jezik in ne nazadnje še razpoke v kotičkih ust.

Najpogostejši vzroki za slabokrvnost

Morda menite, da za slabokrvnost kriva slaba oziroma neprimerna prehrana. To je že res, vendar so v ozadju pojava lahko še drugi razlogi. Nekateri vzroki so lahko tudi dedno pogojeni, spet drugi pa so posledica zunanjih dejavnikov.

Zunanji dejavnik, ki vpliva na slabokrvnost, je na primer pomanjkanje določenih snovi v telesu, na primer folne kisline, vitamina B12, železa. Vpliv na slabokrvnost ima lahko tudi spremenjena oblika hemoglobina v krvi ali pa je motena tvorba rdečih krvničk oziroma eritrocitov ter še drugih krvnih celic kostnega mozga. Vzrok za slabokrvnost je lahko tudi čezmerno razgrajevanje eritrocitov. Slednje strokovnjaki imenujejo hemoliza.

Pomanjkanje železa v krvi

Kljub temu da je vzrokov za nastanek slabokrvnosti torej lahko veliko, pa raziskave kažejo na to, da je najpogostejši vzrok anemija – to je pomanjkanje železa v krvi. Ravno železo je namreč ključna sestavina hemoglobina. Če torej v telesu primanjkuje železa, sta torej tvorba ter vgrajevanje hemoglobina v erotrocite motena.

Železo v telesu lahko primanjkuje zaradi obsežnejših krvavitev, ki se na primer pri ženskah zgodijo v času menstruacije. Prav tako so pogosto obsežnejše krvavitve, ki se zgodijo kot posledica želodčnih razjed ali pa razjed v prebavilih. Seveda pa je možno tudi to, da zaužijemo premalo hrane, ki bi bila lahko dober vir železa.

Hujše oblike slabokrvnosti

Zdravniki pri osebah s slabokrvnostjo opravijo preiskave krvi. Na takšen način ugotavljajo vzroke za težave, prav tako tudi točno raven hemoglobina v krvi. Prav od vzrokov je namreč odvisno, kako bo potekalo samo zdravljenje.

V primeru hujše slabokrvnosti zdravnik pacientu predpiše zdravila. To so najpogosteje železovi pripravki, ki jih jemljejo v obliki tablet, lahko pa tudi v obliki injekcije. V primeru najhujše oblike slabokrvnosti pa pacient potrebuje transfuzijo krvi. Obenem je treba poudariti, da se v času slabokrvnosti praviloma zdravi tudi vzroke zanjo, torej razjede v želodcu ter podobno.

0 KOMENTARJI

Oddaj komentar

Bi se tudi ti pridružil/-a debati?
Veselim se tvojih komentarjev.

Dodaj odgovor