probiotiki

Probiotiki za otroke

Verjetno ste se tudi vi že kdaj vprašali: probiotiki za otroke – da ali ne? Strokovnjaki bi vam odgovorili, da so probiotiki za otroke absolutno primerni. Jemanje probiotikov v zgodnjem otroštvu ima lahko dolgoročne pozitivne učinke. Na otroka dobro vplivajo še leta po tem, ko jih sploh ne jemljejo več.

Probiotiki pri otrocih izjemno vplivajo na razvoj ter delovanje prebave, imunskega sistema, živčnega sistema ter še na vrsto drugih sistemov. Vsekakor pa je v prvi vrsti dobro vedeti, kaj pravzaprav probiotiki so.

Probiotiki so specifični mikroorganizmi

Probiotiki so specifični mikroorganizmi, ki so izjemno koristni za zdravje, seveda če se jih uživa v ustrezni meri oziroma količini. So odlična pomoč pri težavah s prebavo. Z uživanjem probiotikov v določeni vrsti hrane ali kot v obliki prehranskega dopolnila lahko učinkovito povečamo število dobrih bakterij v našem črevesju. To pa je ne nazadnje izjemnega pomena tudi za naše zdravje.

Če na primer vaš otrok zboli, je potrebno zdravljenje z antibiotiki. Sočasno lahko otrok jemlje tudi probiotike, kar lahko izjemno ugodno vpliva na potek samega zdravljenja. Probiotiki za otroke prav tako lahko skrajšajo trajanje bolezni. Jemanje probiotikov namreč učinkovito zmanjša število slabih bakterij v črevesju, za katere pa vemo, da povzročajo vnetja ter okužbe. Predpogoj za ohranjanje zdravja pa je zagotovo zdrava črevesna flora.

Kako konkretno probiotiki lahko koristijo otroku

Probiotiki za otroke pomagajo pri driski in zaprtosti, prav tako omilijo težave z refluksom ter napenjanjem. Koristi se kažejo tudi na številnih drugih področjih. Otroci, ki jemljejo probiotike, so veliko bolj odporni, imajo bolj zdravo ustno votlino, manj težav pri kožnih vnetjih oziroma pri ekcemih.

Probiotiki za otroke izjemno ugodno vplivajo tudi na nekatere nekoliko težje zdravstvene težave, kot so na primer sindrom razdražljivega črevesja, driska povezana z jemanjem antibiotikov, kronična vnetna črevesna bolezen. Vsekakor pa je ob tem potrebno poudariti, da probiotiki za otroke niso edino oziroma ključno sredstvo za zdravljenje. So pa odlična pomoč ob predpisani terapiji.

Varnost probiotikov za otroke

Probiotiki za otroke veljajo za prehransko dopolnilo in torej niso zdravilo. Posledično niso podvrženi strogim protokolom testiranj. Lahko pa rečemo, da so za uporabo zagotovo povsem varni. Če boste svojemu otroku želeli dati probiotike, je najbolje, da se o tem pogovorite kar s pediatrom. Ta vam bo namreč najbolje znal svetovati glede prave izbire in ne nazadnje tudi same doze.

Če pa niste prav preveč naklonjeni prehranskim dopolnilom, potem raje posezite po živilih, ki so bogata s probiotiki. To so na primer kefir, jogurt, kislo zelje, pinjenec, kisle kumarice, kislo mleko, sirotka.

0 KOMENTARJI

Oddaj komentar

Bi se tudi ti pridružil/-a debati?
Veselim se tvojih komentarjev.

Dodaj odgovor