mišični krči

Mišični krči v nogah

Mišični krči v nogah niso redkost. Skoraj vsak med nami je vsak enkrat že doživel mišični krč. V praksi to pomeni nehoteno bolečo kontrakcijo mišice oziroma mišične skupine. Krč mišic pa lahko traja nekaj sekund ali pa celo nekaj minut. To je lahko enkraten pa tudi ponavljajoči se dogodek. Najpogosteje pa se krči mišic torej pojavljajo v nogah. Praviloma gre pri tem samo za neprijetno in povsem nenevarno stanje. Kljub temu pa v določenih primerih takšna vrsta krčev nakazuje celo na bolezensko stanje.

Sicer pa so vzroki za pojav krčev v mišicah nog precej neraziskani. Najpogosteje so mišični krči v nogah povezani z intenzivno telesno dejavnostjo, nategom mišice, z dehidracijo, ne nazadnje tudi z dolgotrajnim vztrajanjem v določenem položaju.

V redkih primerih so mišični krči v nogah znak amiotrofične lateralne skleroze

Krči mišic v nogah se pogosto pojavljajo v sklopu benignih nevroloških sindromov. V redkejših primerih pa so lahko tudi znak amiotrofične lateralne skleroze; to je huda nevrodegenerativna bolezen – redka neozdravljiva bolezen, pri kateri prihaja do postopnega ter napredujočega odmiranja nevronov.

Včasih se lahko mišični krči pojavljajo tudi v sklopu kakšne druge bolezni, na primer v sklopu periferne arterijske okluzivne bolezni. Pri tem je motena prekrvavitev mišic. Znano je, da med hojo pride do krčevitih bolečin v mečih, ki pa minejo takoj po počitku. Strokovnjaki takšen pojav imenujejo interminentna klavdikacija. Pomeni pa znak, ki obvezno narekuje obisk specialista.

Najpogostejši dejavniki tveganja za pojav mišičnih krčev

Omenili smo, da so mišični krči v nogah najpogostejši. Vsekakor pa se takšni krči lahko pojavljajo tudi drugje. Dejavniki tveganja za njihov razvoj so starost, dehidracija, sladkorna bolezen, nosečnost, kronična ledvična bolezen, nevrološke bolezni, bolezni ščitnice in jeter, jemanje statinov.

Vzroki za pojav krčev v mišicah niso torej prav dobro raziskani, zato ni tako preprosto najti odgovora na to, kako krče olajšati. Dejstvo pa je, da ob pojavu močnih krčev v mišicah lahko že dovolj učinkovito pomagata nežna masaža ali pa raztezanje prizadete mišice.

Dobra preventiva pa je, da pred vsako telesno dejavnostjo poskrbite za dovolj učinkovito ogrevanja in seveda tudi za zadostno mero dehidracije. Nekateri strokovnjaki prisegajo tudi na jemanje kalcija, natrija, magnezija, vitamina D in jemanje B kompleksa.

In glede na to, da se mišični krči v nogah in drugje lahko pojavljajo tudi v sklopu nekaterih kroničnih bolezni, je še toliko pomembneje skrbno in temeljito zdravljenje osnovne bolezni. Če se tudi vam in vašim najbližjim pojavljajo tovrstne težave, lahko na povsem preprost način pridete do zdravstvenega nasveta strokovnjakov na daljavo.