stoma

Kaj je stoma?

V življenju so trenutki, ki jih ljudje včasih zelo težko sprejmemo. A dejstvo je, da prej se prilagodimo, prej bo naše življenje normalnejše. Najhujše kar zadane človeka je zagotovo bolezen, še posebno takšna, ki zahteva veliko spremembo v načinu življenja.

Na tisoče ljudi se vsako leto srečuje s črevesnimi težavami, nesrečami ali prirojenimi napakami, ki zahtevajo operacijo stome. Za marsikoga je stoma življenjskega pomena, včasih pa jo namestijo le začasno, da se težave popravijo in zacelijo.

Definicija

Beseda stoma izhaja iz grškega jezika in pomeni usta oziroma odprtino v telo ali iz njega. Z operacijo se izoblikuje odprtina na trebušni steni, skozi katero potem črevo izloča svoje izločke in deluje z namenom kot umetni anus. Zunanja vidna barva stome je rdečkasta-Svetleča, zdrava rdeča barva pomeni, da je dobro oskrbljena s krvjo.

Na stomi so krvne žile povrhnje, zato se pri čiščenju včasih pojavi nekaj malega krvi, ki je podobno krvavitvi med umivanjem zob in ni nevarno. Stoma je neobčutljiva, saj nima nobenih živčnih končičev. Zato bo po posegu otekla, nekje v roku osmih tednov pa bo začetna oteklina splahnela. V prvem letu se vsaka stoma lahko še malo spremeni tako po obliki kot velikosti, vse pa je odvisno od celjenja.

V katerih primerih se uporablja stoma?

Ta rešitev se uporablja za izboljšanje kakovosti številnim pacientom z ulceroznim kolitisom, s Chronovo boleznijo, družinsko polipozo, rakom na črevesju in danki, s poškodbami danke in prirojenimi nepravilnostmi ter nekaterimi drugimi boleznimi.

Ker stoma spremeni telesno podobo, je zelo pomembno, da jo bolnik sprejme za svojo in čimprej premaga začetni odpor do svojega novega pripomočka. Zavedati se je treba, da stoma omogoča bolnikom normalno in kakovostno življenje, tudi po operaciji. Izjemnega pomena je proces rehabilitacije, pri kateri bolnik nujno potrebuje vso podporo svoje družine.

Pri ileostomi je tanko črevo izpeljano na trebušno steno

Kadar bolnik potrebuje ileostomo, takrat mu kirurg del zdravega tankega črevesa izpelje na površino trebuha in tam napravi odprtino, skozi katero bolnik nato odvaja blato. Blato pri tej vrsti stome vsebuje številne prebavne encime, ki lahko ob stiku s kožo povzročijo draženje. Da se izognemo težavam, kirurg naredi ileostomo približno 2-3cm nad ravnijo kože v posebno stomijsko vrečko.

Kadar je stoma nameščena stalno, potem je odstranjen ves kolon, rektum in anus. Funkcija tega dela prebavil je žal tu izgubljena. Če pa želijo bolniku le začasno izključiti odvajanje blata po naravni poti, potem ileostomo namestijo le začasno. Bolnik mora popiti vsaj 1-2l tekočine na dan bogate z elektroliti in maščobnotopnimi vitamini A, D, E in K.

Kolostoma je kirurško narejena odprtina v debelem črevesu

Kolostoma se praktično lahko naredi na skoraj vseh predelih debelega črevesa. Najpogosteje so na črevesni vijugi in prečnem delu debelega črevesa. Kolostoma deluje tako, da odvaja fekalno tekočino. Kakšen je volumen in konsistenca izločka, pa je odvisno od posameznega primera in od mesta, kjer je stoma na debelem črevesu.

O kolostomi govorimo, ko je debelo črevo speljano skozi trebušno steno in preko stome izloča blato. Naloga debelega črevesa je vsrkavanje vode in soli ter shranjevanje črevesne vsebine. Če ima bolnik kolostomo trajno, to pomeni, da odvajanje blata ni mogoče po naravni poti. Začasna stoma pa se namesti takrat, ko je vzpostavitev delovanja prebavil po naravni poti še vedno možno.

Odprtina za odvajanje urina

Beseda urostoma v grščini pomeni seč in stomo. Pri tem kirurškem posegu je narejena odprtina v trebušni steni, skozi katero je potegnjen del tankega črevesa, v katero sta pripeljana oba sečevoda. Urostoma je največkrat stalna. Ker se odtok preusmeri, lahko sečila delujejo normalno.

Pri urostomi seč izteka neprestano, zaradi tega je potrebna stalna skrbna nega kože, s katero se preprečuje razraščanje glivic. Stoma je lahko z enodelno ali dvodelno vrečko z nepovratno valvulo. Vrečko je potrebno prazniti pogosto, preko iztoku na dnu. Vsak stomist mora spiti vsaj dva litra tekočin na dan.

Pomen

Čeprav stoma spremeni podobo bolnika, pa jim kljub temu lahko omogoča normalno in kakovostno življenje, kot so ga imeli pred operativnim posegom.

Umetne spremembe na človeku je težko sprejeti, a se je potrebno zavedati, da je strah pred zmanjšanjem delovnih in spolnih sposobnosti odveč. Ljudje smo prilagodljiva bitja in prej to storimo, lažje nam bo.