kaj-so-hemeroidi

Hemoroidi najpogosteje nastanejo zaradi napenjanja pri odvajanju blata

Hemoroidi so pogosto označeni tudi kot zlata žila. Prav tako so lahko poimenovani tudi kot hemeroidi. Gre za povečane vene. Te se nahajajo v spodnjem delu danke ter zadnjične odprtine. Vene se zaradi povečanega tlaka krvi razširijo. To praviloma nastane ob zaprtju ali pa ob močnejši driski, pogosto tudi v času nosečnosti.

Hemoroide delimo na notranje in zunanje. Notranji hemoroidi so znotraj zadnjične sluznice. Takšna vrsta ne povzroča bolečin ali srbenja. Da so prisotni, kaže krvavitev ob odvajanju blata. Lahko se izbočijo ali pa izpadejo, in sicer skozi zadnjično odprtino.

Za zunanje hemoroide je značilno, da se nahajajo pod kožo, ki obdaja zadnjično odprtino. Zunanji hemoroidi so lahko zatečeni in kot takšni srbijo, bolijo in ne nazadnje ob odvajanju blata tudi zakrvavijo.

moški imajo težave z hemeroidi

Izgled hemoroidov

Zunanji hemoroidi so dobro vidni. Navzven se kažejo v obliki izboklin analne kože ter sluznice. Prisotni so stalno, še bolje pa jih je videti, ko dlje časa sedimo ali ko se napenjamo. Na otip so mehki in neboleči. Praviloma so temno modrikasti. Če v njih nastane strdek, so na otip boleči.

Za notranje hemoroide je značilno, da v začetni fazi niso vidni. Ko postanejo nekoliko večji, se ob napenjanju pričnejo bočiti skozi analni kanal. Na otip so prav tako mehki in ne bolijo. V primeru draženja s čim praviloma zakrvavijo. Vidni so šele tedaj, kadar strokovnjaki s posebnimi inštrumenti pogledajo v analni kanal.

Vzroki za nastanek hemoroidov

Hemoroidi se najpogosteje pojavijo zaradi napenjanja pri odvajanju blata. To je praviloma posledica zaprtja. Z nastankom hemoroidov je zelo pogosto povezana tudi nosečnost. Ne glede na to, kaj je vzrok za njihov nastanek, pa prihaja do povišanja tlaka v venah. Te se posledično povečajo.

Do nastanka hemoroidov ne nazadnje lahko pripelje tudi kronična jetrna bolezen. Sicer pa so hemoroidi na splošno zelo pogosto prisotni. Doleti približno polovico ljudi, ki so starejši od 50 let.

Simptomi in znaki za hemoroide

Med najpogostejše znake za hemoroide uvrščamo krvavitev iz zadnjika, ki je popolnoma neboleča. Na blatu se lahko pojavi svetlo rdeča kri ali pa le kaplja krvi v školji. Krvavitev se praviloma ustavi sama od sebe. Pogost simptom za hemoroide je še analni srbež.

Vsekakor krvavitev pri odvajanju blata ni normalen pojav, zato je treba čim prej obiskati zdravnika. Podobni simptomi in znaki, ki so sicer značilni za hemoroide, se kažejo še drugih vrstah bolezni, na primer pri tumorjih, okužbah.

Zdravljenje hemoroidov

Hemoroidi se lahko zdravijo na več načinov – konzervativno ali kirurško. Prva vrsta zdravljenja vključuje skrb za redno odvajanje mehkega blata, in sicer z različnimi dietnimi ukrepi, izogibanje daljšega sedenja, uporabo mazil, redno telesno aktivnost in ne nazadnje še zdravljenje z venoaktivnimi zdravili.

Če omenjena vrsta ukrepov ne prinese izboljšanja, je potrebno kirurško zdravljenje. To je povsem varno in učinkovito. Ponuja različne terapevtske možnosti.

Kdaj je treba nujno obiskati zdravnika

Krvavitve iz zadnjične odprtine se ne sme v prav nobenem primeru ignorirati. Možni vzroki za krvavitev seveda niso samo hemoroidi. Med vzroke se lahko prištevajo na primer še rak debelega črevesja. Če prejemate zdravila proti strjevanju krvi, morate pri pojavu krvavitve nemudoma obiskati zdravnika.

Prav tako morate takoj obiskati zdravnika, če se vam ob krvavitvi vrti v glavi. Zdravniška obravnava je nujna tudi v primeru, ko se poleg krvavitve pojavijo še bolečine v trebuhu. Hemoroidi namreč sami po sebi ne povzročajo trebušnih bolečin. Obisk zdravnika je nujen tudi pri izpadlih hemoroidih, ki jih z nežnim pritiskom ne morete potisniti skozi zadnjično odprtino oziroma anus. Proktologa pa boste obiskali, kadar vam bodo trombozirani zunanji hemoroidi povzročali preveč hude bolečine.

Naročanje na pregled

Če imate tudi vi težave s hemoroidi je čas, da ustrezno ukrepate. Še toliko pomembneje je, da se naročite na pregled, če se pojavijo večje težave, ki smo vam jih navedli zgoraj. Ob obisku vam bodo strokovnjaki kar se da prijazno svetovali glede primernega zdravljenja hemoroidov.

Obravnava v ambulanti poleg kliničnega pregleda lahko vključuje še nekatere telesne meritve ter tudi fotografiranje. Pacient prejme še vsa ustrezna navodila v povezavi s predoperativnimi preiskavami.

Najhitreje se na pregled hemoroidov lahko naročite kar s pomočjo spleta. Poiščite ustreznega strokovnjaka, pri katerem se lahko na pregled naročite na daljavo. V kratkem času boste na mail ali preko telefonskega pogovora prejeli termin ter vse ustrezne in nujne informacije.

0 KOMENTARJI

Oddaj komentar

Bi se tudi ti pridružil/-a debati?
Veselim se tvojih komentarjev.

Dodaj odgovor