Kranjska klobasa je slovenski ponos

Vsaka država ima svojo hrano, na katero je ponosna. Ko obiščemo določeno državo, med ogledi in spoznavanjem kulturnih znamenitosti, spoznavamo tudi njeno bogato kulinariko. To najbolje storimo tako, da obiščemo eno izmed restavracij ali gostiln, kjer ponujajo tipično lokalno prehrano. Seveda moramo pred naročilom vsaj približno vedeti, katera hrana je tipična za določen kraj. V dobrih gostilnah nam bodo zagotovo znali svetovati tudi izkušeni natakarji, vendar pa žal ni vedno tako. Če torej potujemo v lastni režiji, je priporočljivo, da si pred potjo ogledamo, katere specialitete bomo v določenem kraju lahko preizkusili.

V Sloveniji je tako najbolj zaželena kranjska klobasa, ki jo nudijo v vseh tradicionalnih restavracijah, ki jih je vseh slovenskih kraji kar precej. Čeprav moramo poudariti, da je kranjska klobasa tipična predvsem za gorenjski in notranjski del Slovenije, jo lahko preizkusimo tudi v kakšni drugi pokrajini.

Kranjska klobasa mora biti pravilno narejena

Ni pa vsaka klobasa kranjska klobasa. Da bodimo pravo kranjsko klobaso moramo upoštevati natančne napotke velikih mojstrov, ki že leta in leta pripravljajo odlične kranjske klobase. Kranjska klobasa je izdelana iz svinjskega mesa in je pasterizirana poltrajna mesnina, kar pomeni, da jo bomo lahko kar nekaj časa imeli pospravljeno v hladilniku, preden jo bomo skuhali in pojedli.

Pravi nadev za kranjsko klobaso znajo pripraviti le najboljši izdelovalci. V njemu ne sme manjkati sol, česen in poper. Ko je zmes pripravljena jo nadevajo v prašičja čreva. Na koncu mora biti vsaka kranjska klobasa zašpiljena z leseno špilo. Njena konca morata biti spojena v pare. Le to nam da pravo kranjsko klobaso.

Seveda je pomemben tudi okus, ki ga ima kranjska klobasa. Le redki se lahko ponašajo, da izdelujejo pravo slovensko kranjsko klobaso, saj je za doseganje strogih standardov potrebno veliko vaje in znanja.

Ko zadiši po kranjski klobasi

Ko pride kranjska klobasa postrežena na krožniku, mora lepo in prijetno dišati. Le tako si jo bo gost zares zaželel. Seveda mora biti topla . Njena površina mora biti obarvana rdečerjavo in malce mora dišati po dimljenih mesninah. Ko gost zareže vanjo, se mora prikazati tipično meso rdeče barve. Slanina, ki je dodana pa mora ostati bela in neraztopljena.

Ko zagrizemo v narezane koščke, mora kranjska klobasa biti hrustljava in sočna. Njen okus  pa poln. Nikakor ne sme biti preveč slana. Imeti mora okus po dobrem domačem svinjskem mesu, ki je v Sloveniji prisoten na veliko tradicionalnih in tipičnih krožnikih. Kranjska klobasa je namreč le ena izmed tipičnih slovenskih jedi.

0 KOMENTARJI

Oddaj komentar

Bi se tudi ti pridružil/-a debati?
Veselim se tvojih komentarjev.

Dodaj odgovor