vnetje in krvavenje iz dlesni

Vnetje dlesni lahko postane kronično

Vnetje dlesni lahko postane precej komplicirana zadeva, če odlašamo z zdravljenjem. Iz vnetja dlesni se lahko razvije paradontoza. Ta pa povzroča izpadanje zobnih tkiv. Najprej propadejo dlesni, kasneje tudi kost in tedaj je škoda v ustni votlini že ogromna. Tudi zdravi zobje se namreč pričnejo majati ter posledično izpadati.

Vnetje dlesni je ozdravljivo, bolezen se namreč da ustaviti. Najpomembneje pri tej težavi pa je, da se vnetje dlesni čim hitreje prepozna ter pozdravi. Sicer pa je glavni vzrok za vnete dlesni zlasti slaba ustna higiena. Zobne obloge se namreč ves čas nabirajo na stiku med zobom ter dlesnijo.

Prekomerno razmnoževanje bakterij

Okoli zoba je manjši obzobni žep. Če je ustna higiena slaba, se točno na tem mestu razmnožujejo bakterije. Ko je bakterij preveč, se organizmu poruši obrambna sposobnost. Posledično se pojavi vnetje dlesni. To strokovno imenujemo gingivitis. Pojavi se lahko izjemno hitro, lahko samo po nekaj dnevnih, ko se izpusti ustna higiena.

Slaba higiena pa še zdaleč ni edini dejavnik, ki povzroča vnetje dlesni. Med druge razloge uvrščamo na primer še kajenje, dedne lastnosti, stres, pomanjkanje vitaminov in ne nazadnje še nekatre vrste bolezni.

Nosečnice in vnetje dlesni

Z vnetjem dlesni ima precej težav tudi večina nosečnic. To se zgodi zaradi hormonskih sprememb. Nivo hormonov se namreč med nosečnostjo izjemno poveča. To povzroča vnetje dlesni. V tem primeru to imenujemo nosečniški gingivitis. Najpogosteje pa se pojavi v drugem ali pa v tretjem trimesečju nosečnosti.

Najpogostejši znaki za vnetje dlesni so krvaveče dlesni, barva dlesni, ki se iz rožnate spremeni v temno rdečo ali celo vijolično, pojav otekline, prisotnost slabega ustnega zadaha, gnoj med zobom in dlesnijo, bolečina, katere izvor je vneta dlesen in ne obolel zob.

Krvavenje iz dlesni

Čeprav menite, da je krvavenje iz dlesni normalen pojav, temu vendarle ni tako. To ni normalno stanje, na kar opozarjajo tudi strokovnjaki. To nas opozarja, da je prišlo do vnetja dlesni. V tem primeru je treba takoj ustrezno ukrepati. Zdrave dlesni so na pogled rožnate barve, na otip čvrste in med ščetkanjem nikakor ne krvavijo.

Sicer pa vnetje dlesni prizadene kar veliko ljudi. Manjša lokalna vnetja lahko prizadete osebe odpravijo kar sami. Treba je takoj izboljšati ustno higieno. Zobe je potrebno čistiti vsaj dvakrat na dan, in sicer z dovolj mehko ščetko. Vsaj enkrat na dan pa je potrebno uporabiti še zobno nitko ter ne nazadnje še medzobno ščetko.

Domača zdravila proti vnetim dlesnim

Praviloma vnetje dlesni povzroča tudi močnejše bolečine. Prva in učinkovita domača pomoč je zagotovo žajbelj, saj vsebuje eterična olja, čreslovine ter druge sestavine, ki izjemno pomagajo pri vnetju.

0 KOMENTARJI

Oddaj komentar

Bi se tudi ti pridružil/-a debati?
Veselim se tvojih komentarjev.

Dodaj odgovor