rožnik koren

Rožni koren kot odlična pomoč proti stresu

Ste vedeli, da rožni koren velja za avtohtono rastlino v naših Alpah? Raste na skalnatem groblju na silikatni podlagi, in sicer na nadmorski višini med 1600 in 2200 metri. Je trajnica, najdete pa jo lahko v skalnatih razpokah ali na kamnitih gorskih tratah.

Korenike rožnega korena, še posebej tiste posušene, imajo zelo močan vonj po vrtnicah. Po tem pa je rožni koren dobil tudi svoje ime. Sicer pa je označena kot dvodomna rastlina z lopatastimi, debelimi in mesnatimi listi. Ženska in moška rastlina se med seboj razlikujeta zlasti po barvi cvetov – ženska ima rdeče cvetove, moška pa rumene.

Rožni koren poznan že v 17. stoletju

V naših koncih je bil rožnati koren poznan že v 17. stoletju. Ljudska medicina ga je uporabljala predvsem za povečevanje fizične aktivnosti, delovne produktivnosti, za odpornost na višinsko bolezen, ne nazadnje tudi za podaljševanje življenja. Sicer pa naj bi bil rožni koren ugoden tudi pri preprečevanju utrujenosti, depresije, anemije, demence, infekcij in motenj živčnega sistema.

Ljudstva v Aziji rožni koren že tisočletja uporabljajo za izjemno učinkovito terapijo pri prehladu ter gripi v hladnejšem letnem času. Mongolski zdravniki pa so tovrstno rastlino celo predpisovali v primeru tuberkuloze ter raka.

Grki in Rimljani so rožni koren uporabljali predvsem proti utrujenosti. Nemški raziskovalci so učinkovitost tovrstne rastline videli pri glavobolih, bolečinah na sploh, pri hemoroidih. Poudarjali pa so predvsem njeno protivnetno ter stimulativno delovanje.

Rožni koren se priporoča tudi za športnike

Če želite doseči ustrezne učinke rožnega korena, je potrebno zaužiti vsaj 200 miligramov standardiziranega ekstrakta. Koristen je tudi za športnike, ki ga morajo zaužiti vsaj eno uro pred aktivnostjo. Testiranja so namreč pokazala precej boljše rezultate ob jemanju.

Tovrstna rastlina dokazano pozitivno vpliva tudi na fokus ter vzdržljivost mladih atletov. Izkazuje blage nootropične učinke. Ti pa so ključni za normalno funkcioniranje športnika v poznih fazah.

Slovenska zakonodaja rožni koren razvršča v skupino H

Rožni koren je po naši zakonodaji uvrščen v skupino H, kamor sodijo zdravilne rastline, ki se lahko uporabljajo kot živilo. Do sedaj dokazani učinki tovrstne rastline pa dajejo nekoliko večji pomen sodobni fitoterapiji.

V lekarnah so na voljo prehranska dopolnila z rožnim korenom, farmacevti pa vam z veseljem svetujejo o vsem potrebnih informacijah. Kot je to značilno za prav vse pripravke rastlinskega izvora, se morate pred jemanjem pripravka iz rožnega korena najprej posvetovati s svojim zdravnikom. Ker rožni koren deluje tudi antidepresivno, naj ga ne bi uporabljali pacienti z bipolarno motnjo. Uporaba pa se prav tako odsvetuje v primeru nosečnosti, saj ne najdemo informacij o varni uporabi v tem času.

Opozorilo: objavljene vsebine na spletni strani zdravi-in-uspešni.si so zgolj informativnega značaja in niso namenjene diagnosticiranju, preprečevanju ali zdravljenju bolezni, prav tako ne morejo nadomestiti strokovnega zdravniškega mnenja. Za vprašanja vezana na vaše zdravje se vedno posvetujte s svojim zdravnikom.