Pri obisku slovenskih gora ne sme manjkati bohinjska zaseka

Slovenci se lahko pohvalimo z veliko odlične tradicionalne prehrane, ki se že leta in leta prenaša iz generacije v generacijo. Prava kmečka hrana je polna hranljivih snovi, saj je kmetu morala dati moči, za delo skozi cel dan. V višjih predelih Slovenije pa je bilo pomembno, da je bila hrana tudi bolj mastna, saj so tam bili jesenski in zimski dnevi še toliko bolj hladni in mrzli. V hribih torej nikoli ni smela manjkati bohinjska zaseka, ki je tradicionalna za gorenjski konec Slovenije.

Bohinjska zaseka je še dandanes odličen spremljevalec kmetov, ki delajo na slovenskih planinah ter tudi vseh ostalih ljudi, ki se z veseljem odpravijo v gore. Bohinjska zaseka ima namreč ogromno odličnih lastnosti, ki nam pomagajo pri hoji v hribe, ko potrebujemo še toliko več moči, saj moramo s težkim nahrbtnikom premagovati naporni vzpon.

Odlična malica za krajši oddih

Ko se po uri ali dveh hoje želimo spočiti, si lahko poiščemo miren kraj v naravi, kamor se bomo sami ali z družino lahko usedli in pojedli nekaj malega za moč. Če bo v našem nahrbtniku tudi bohinjska zaseka, se bomo hitro okrepčali, saj je njena mastna tekstura odlična za težje napore in človeku hitro da moči za nove izzive.

Bohinjska zaseka se navadno jé kar na kosu kruha. Vse kar potrebujemo je manjši nož ali vilice, s katerimi bomo bohinjsko zaseko nanesli na površino kruha. Ko to opravimo, je naša malica pripravljena.

Kako se pripravi prava bohinjska zaseka

Tudi bohinjska zaseka mora imeti točno določene sestavine, če jo želimo tako poimenovati. TO pomeni, da se moramo pri pripravi naše bohinjske zaseke, držati točno določenih strogih navodil, ki nam omogočajo, da pripravimo vrhunski gurmanski izdelek.

Ena izmed glavnih sestavin, ki jih ima bohinjska zaseka, je sveža ali prekajena slanina. Kuharji slanino najprej zrežejo na koščke in jih nato dobro zmeljejo v mesoreznici. Pri tem moramo vedeti, da je potrebno svežo slanino pred mletjem skuhati. Če pa imamo na voljo pravo domačo dimljeno slanino, kuhanje ni potrebno. Bohinjska zaseka mora vsebovati tudi primerne začimbe, saj bi bilo samo meso brez okusa, če ne bi vsebovalo pravih dodatkov.

Bohinjska zaseka mora vsebovati primerno količino soli in česna. Nikakor pa ji ne smemo dodajati čebule. V kolikor smo ljubitelji čebule, si jo lahko dodamo kasneje, ko je bohinjska zaseka že namazana na kruhu.

Tako pripravljena bohinjska zaseka je na koncu prelita z raztopljeno mastjo in pospravljena na hladno, kjer lahko počaka tudi dlje časa.

0 KOMENTARJI

Oddaj komentar

Bi se tudi ti pridružil/-a debati?
Veselim se tvojih komentarjev.

Dodaj odgovor