Prekajeno meso za praznično obloženo mizo

Prekajeno meso je del slovenske tradicionalne prehrane. V Sloveniji je bil to marsikje edini način shranjevanja suhomesnatih izdelkov in tako je ostalo vse do današnjih dni. Ko so včasih imeli koline in doma ni bilo hladilnikov ter skrinj, so morali izdelke ohraniti na različne načine. Lahko so jih dali v pepel, v mast ali pa so jih posušili in dimili. Tako so dobili prekajeno meso, ki še danes slovi po posebnem okusu, ki ga nekateri obožujejo drugi pa sovražijo.

 Če želimo pripraviti dobro prekajeno meso, moramo poznati pravilen postopek, s katerim lahko pripravimo odlične prekajene mesnine. prekajeno meso, ki je pripravljeno na pravilen način bo imelo odličen okus, ki ne bo prekrival okusa mesa. Preveč prekajeno meso namreč izgubi okus po mesu in pridobi okus po sajah, kar pa ni dobro. Izdelovalec mesnin mora tako paziti, da sušene mesnine ne bodo predolgo časa v kadilnici.

Kako pripravimo prekajeno meso

Med prekajeno meso spadajo večji kosi mesa, ki so bili predhodno soljeni ali razsoljevani. Takšno meso nato vroče prekajujejo v posebnih prostorih. Na koncu lahko meso še dodatno toplotno obdelamo in s tem povečamo njihovo kvaliteto.

Najbolj znane prekajene mesnine na slovenskem so naslednje. Na prvem mestu je zagotovo prekajena šunka, ki dopolni vsako slovensko velikonočno mizo. Le malokdo, ki praznuje veliko noč si ta pomemben slovenski praznik predstavlja brez klasične prekajene šunke, ki jo ponudimo že pri velikonočnem zajtrku.

Slovenci ravno tako obožujejo prekajeno svinjsko kračo, ki jo pred zaužitjem skuhamo ali spečemo. Vsekakor mora biti toplotno obdelana, da je resnično dobra. Nato pa je tu še vsem dobro poznana hamburška slanina, ki se odlično pora k različnim jedem. Lahko jo zaužijemo surovo ali pa jo popečemo in s tem poudarimo njen hrustljav vi sočen okus.

Domač ričet s prekajenim mesom

Prekajeno meso lahko brez težav dodamo v večino slovenskih klasičnih jedi. Večina starejših, ki pogosto pripravljajo domači ričet, zraven nujno ponudi tudi prekajeno meso. Kos prekajenega mesa je v ričetu skorajda obvezen dodatek.

Prekajeno meso je tako stalni spremljevalec gostih zelenjavnih juh ali minešter, ki so topične za vse slovenske pokrajine. Slovenci obožujemo zelenjavne juhe, ki so zelo pogosto na naših jedilnikih. Dobra mineštra je odlične v mrzlih dneh, ko so temperature zunaj pod lediščem. Takrat vsakomur prija topla jed a žlico in kos prekajenega mesa, ki da moč in energijo. Prekajeno domače ali kupljeno meso je odlično toplo malico ali oblino kosilo.

0 KOMENTARJI

Oddaj komentar

Bi se tudi ti pridružil/-a debati?
Veselim se tvojih komentarjev.

Dodaj odgovor