prednosti magnetne resonance

Prednosti magnetne resonance

Magnetna resonanca je posebna vrsta metode, ki se praviloma uporablja pri ciljni razjasnitvi diagnostičnih problemov. Gre za dodatno preiskavo pri opredelitvi sprememb, ki jih na primer z običajnimi preiskavami ne moremo dovolj zanesljivo opredeliti.

Znano je, da se magnetna resonanca lahko opravi tudi preventivno. Za ženske je na primer na voljo preiskava dojk, za moške preiskava prostate; ne nazadnje lahko opravite preventivni pregled celotnega telesa.

Magnetna resonanca celega telesa

Magnetna resonanca od glave do palca nog  je izjemno koristen, hiter in ne nazadnje tudi neinvaziven diagnostični postopek, pri katerem gre za morebitno odkrivanje naključnih patoloških sprememb. Postopek praviloma traja nekje od 30 do 40 minut. Z njim lahko poskrbimo za pravočasno odkrivanje morebitnih bolezni, kot so na primer kostni tumor, limfom, ledvični karcinom.

Raziskave so pokazale, da so kar pri 70 % naključno izbranih ljudeh bile pri tovrstni preiskavi bile najdene spremembe – tako benigne kot tudi maligne.

Preiskava dojk z magnetno resonanco

Magnetna resonanca je namenjena tudi za preiskavo dojk. S pomočjo tega postopka je mogoče odkriti že zelo majhne karcinome ali pa njihove začetne oblike. Pri resonanci se lahko odkrivajo tumorji, ki jih na primer na mamografiji ali ultrazvoku dojk še ni opaziti.

Magnetna resonanca dojk se priporoča zlasti pri zgodnjem odkrivanju raka dojk pri ženskah, ki imajo visoka družinska tveganja ali pa potrebujejo dodatne razjasnitve sprememb, ki so bile odkrite na mamografiji ali ultrazvoku. Resonanca se prav tako lahko opravlja tudi pred samo operacijo raka dojk, in sicer za določitev njegovega obsega. Kasneje je magnetna resonanca izjemno dobrodošla za izključevanje oziroma za sledenje ponovitve bolezni. Resonanca ne nazadnje pomaga tudi pri stanju vsadkov oziroma implantatov v dojkah.

Preiskava prostate z magnetno resonanco

Najpogostejši rak pri moških je rak prostate. Prav tako velja za drugi najpogostejši vzrok smrti zaradi raka. Bolezen je zlasti značilna za starejše moške. Lahko se razširi tudi na sosednje organe. Magnetna resonanca je izjemno dobrodošla kot ocena razširjenosti bolezni izven prostate.

Čedalje pogosteje pa se magnetna resonanca uporablja tudi za odkrivanje ter oceno razširjenosti raka prostate, ne nazadnje tudi za sledenje ponovitvene bolezni.

Magnetna resonanca glave

Magnetna resonanca glave je zagotovo izjemno koristna diagnostična preiskava. Z njo lahko ne nazadnje zaznamo spremembe ali bolezni možganov ter lobanje, in sicer brez kakršne koli izpostavljenosti sevanju v zelo kratkem času.

Magnetna resonanca glave zagotavlja izjemno natančen pregled na strukturo možganov ter na vsa ostala tkiva v glavi. Na takšen način se zelo pogosto išče, potrjuje in ne nazadnje tudi izključuje možne vzroke za vrtoglavico in glavobol.

Magnetna resonanca hrbtenice

Magnetna resonanca hrbtenice velja za povsem nebolečo pa tudi za zdravje povsem neškodljivo preiskavo. Deluje namreč na osnovi radiofrekvenčnih valov ter magnetnega polja. Še posebej se opravlja magnetna resonanca vratne, prsne, ledvene in križne hrbtenice. Za vsak predel hrbtenice pa je seveda potrebna posebna napotnica.

Prednost magnetne resonance je v tem, da lahko omogoča slikanje telesa v povsem poljubni smeri. S pomočjo preiskave pa se zlasti želi opredeliti ter lokalizirati bolezenske procese v hrbtenici. To omogoča nadaljnje preiskave, na primer biopsijo, ter zdravljenje, na primer operacijo.

Magnetna resonanca se opravlja na radioloških oddelkih in ne nazadnje v posameznih zasebnih diagnostičnih centrih.

Nevarnostni magnetne resonance

Praviloma velja, da je magnetna resonanca izjemno varna preiskava. Do zapletov pa bi vseeno lahko na primer prišlo v primeru, če pred preiskavo ne bi povedali, da imamo v telesu kovinski tujek ali delec ter se ta premakne in potuje. To lahko poškoduje dele telesa.

Redko lahko pride tudi do alergične reakcije na kontrastno sredstvo, ki ne nazadnje lahko ogrozi celo življenje. Treba pa je še enkrat poudariti, da se to zgodi izjemno redko in da v takšnem primeru zdravniki hitro ter ustrezno odreagirajo.

Izvidi preiskave s pomočjo magnetne resonance

Izvidi magnetne resonance so praviloma znani nekje od 7 do 14 dni. To je še posebej odvisno od napotne diagnoze. Izvidi so poslani k zdravniku, ki je za magnetno resonanco napisal napotnico. Izjemoma izvide lahko dvigne tudi sam pacient.

Izvidi magnetne resonance so dobrodošli za pojasnjevanje vzrokov težav. Obenem lahko odlično služijo za ukrepanja, da se odpravijo morebitne težave, in sicer na najustreznejši možni način.

Magnetna resonanca torej prinaša številne prednosti. Če se želite naročiti na takšno preiskavo, si lahko zasebnega ponudnika izberete kar s pomočjo spleta.

0 KOMENTARJI

Oddaj komentar

Bi se tudi ti pridružil/-a debati?
Veselim se tvojih komentarjev.

Dodaj odgovor