odstranejvanje-klopa

Odstranitev klopa

Tisti, ki se pogosto zadržujete v gozdu in na travnikih, ste se zagotovo že srečali z majhno neprijetno nadlogo, klopom. Zaradi tega ste bili verjetno deležni številnih nasvetov, kako se klopa znebiti. Toda katera je resnično učinkovita metoda za odstranitev klopa? Sam postopek niti ni tako pomemben, kot je pomemben čas odstranitve klopa.

Kljub svoji majhnosti klopi med ljudmi sejejo velik strah, saj bolezni, ki jih prenašajo ne obetajo nič dobrega. Toda, če tega malega krvosesa pravočasno odkrijemo in odstranimo, možnost okužbe zagotovo zmanjšamo. Torej, ko opazite na sebi klopa, ga nemudoma odstranite. Če imate pri sebi pinceto, ga z njo primite čim bližje koži in izvlecite.

Okuženi klopi prenašajo nekatere bolezni

Čim hitrejša odstranitev klopa ima resnično pomembno vlogo, saj ta majcena bitja prenašajo povzročitelje nekaterih bolezni. Pri nas se najpogosteje pojavljajo lymska borelioza, klopni meningoencefalitis (KME) in humana granulocitna anaplazmoza. V nekaterih predelih širom po Sloveniji je več kot polovica klopov okužena s povzročiteljicami borelioze, medtem ko je delež okuženih klopov s KME manjši, okrog pol odstotka. Za povzročitelje anaplazmoze so deleži okuženosti različni, od 1-10%, saj gre za več vrst bakterij.

Da preprečimo lymsko boreliozo, proti kateri ni cepiva, moramo ukrepati hitro. Do prenosa bakterij s klopa na človeka ne pride takoj, ampak nekje v roku 24 ur po vbodu. Če je odstranitev klopa v tem času uspešna, potem do prenosa okužbe ne pride. Pri KME se virusi nahajajo v slinavkah in ker tu ni varnostnega intervala do prenosa okužbe hitreje prihaja. Za to bolezen je na voljo preventivno cepivo, ki je še posebej priporočljivo za ljudi, ki so ogromno v naravi,

Klopa odstranite počasi in ne sunkovito

Najbolj splošno priporočljiv način za odstranjevanje klopa je s pinceto. Klopa naj načeloma odstrani vsak sam, saj to ni stvar, za katero bi potrebovali zdravnika ali kirurški poseg. Včasih klopa dobimo na takšna mesta, da si ga sami težko izvlečemo, zato prosimo koga od bližnjih. Mlajšim otrokom klopa odstranjujte starši, saj dobro veste, da je potrebno tudi otroka po vbodu klopa opazovati.

Odstranjevanje klopa ne zahteva nekega posebnega postopka. Pomembno je le, da klopa s pinceto primemo čim bližje koži in ga počasi izvlečemo. Če boste to naredili sunkovito, potem je veliko več možnosti, da bo del klopa ostal v koži. Namreč klopov rilček ima obliko nekakšne smrečice z izrastki. Ko ga želimo izvleči, izrastki to otežijo. Včasih je klopov rilček globoko v koži in kljub pravilnemu izvleku se ta odtrga in ostane v koži. V tem primeru ga poskusite odstraniti s pomočjo igle. Če je tudi to neuspešno, počakajte do naslednjega dne, ko gre lahko sam od sebe iz kože.

Zakaj klopa odstraniti čim hitreje?

Vsi postopki za odstranjevanje klopa, ki krožijo med ljudmi, so lahko uspešni takrat, ko so klopi prisesani kratek čas in niso globoko v koži. Takrat gre klop zlahka ven. Če pa je klop prisesan dlje časa, z vsemi postopki, kot so na primer vrteti klopa v smeri urinega kazalca ali v nasprotni smeri, kaniti na klopa kapljico olja ali sline, izvlek klopa le otežijo.

Ker proti lymski boreliozi nimamo cepiva in bolezen lahko izbruhne kadarkoli, tudi čez več let, je pomembno, da se klopa odstrani čim prej. Do prenosa bakterij s klopa na človeka pride nekje v 24 urah po vbodu klopa. In ker točno ne vemo, kdaj smo klopa dobili, je pomembno, da je odstranjevanje klopa čim prej.

Nas imajo klopi radi?

Klopi so zelo potrpežljivi in vztrajni, ko dobijo gostitelja, človeka ali žival. Tega izkoristijo in se nahranijo v celoti nekje od 3-7 dni. Nato odpadejo in se zarijejo v listje, da se naslednjo sezono prelevijo v višjo razvojno obliko. Če se klop ne nahrani do konca, bo iskal novega gostitelja.

Klope očitno na človeku nekaj privlači. Ni natančno pojasnjeno, zakaj imajo nekatere ljudi klopi rajši kot druge. Menijo, da so to vonjave, ki jih prenaša človek. Obstaja domneva, da jih privlači izločanje ogljikovega dioksida, kar naj bi klope privlačilo. Po tem načelu so narejene tudi nekatere pasti za klope. Redko se zgodi, da bi bili klopi na odraslem človeku prisesani na obraz, lasišče ali vrat. Kam se bo klop prisesal je odvisno od našega obnašanja. Torej se bo prisesal na tisti del, ki mu bo bližji in dostopnejši.