koronavirus-v-sloveniji

Najpogostejši simptomi Koronavirusa

V tem hipu je glavna tema in najverjetneje bo še tako kar nekaj časa – koronavirus. O njem se piše, govori, predvideva. Na dan za njim zboli veliko število ljudi. Ker je tovrstna oblika virusa za zdravje človeka lahko izjemno nevarna, je dobro, da smo predvsem pozorni na znake oziroma simptome.

Najpogostejši simptomi koronavirusa so vročina, suh kašelj ter utrujenost. Nekoliko manj pogosti simptomi koronavirusa so bolečine, diareja, boleče grlo, konjunktivitis, glavobol, izguba vonja ali okusa, srbečica, razbarvanost prstov. Ne nazadnje pa so tu še izjemno resni simptomi za koronavirus. To so težave pri dihanju ali izguba sape, izguba zmožnosti govora ali premikanja ter bolečina ali pritisk v prsih. Če se vam pojavijo resnejši simptomi, je treba takoj poiskati zdravniško pomoč. Preden obiščete zdravnika, pa najprej pokličite v zdravstveno ustanovo. Če so vaši simptomi koronavirusa blagi, morate simptome blažiti sami doma.

simptomi-covid-19

Kdaj se pokažejo simptomi Koronavirusa?

Praviloma se simptomi koronavirusa pokažejo nekje v 5 ali 6 dneh po okužbi z virusom. V nekaterih primerih pa se lahko pokažejo šele čez dva tedna. Virus se širi predvsem kapljično. Znani so tako imenovani asimptomatski bolniki, za katere je značilno, da so okuženi, vendar ne kažejo znakov bolezni, torej ne kašljajo, nimajo vročine ter podobno. Lahko pa takšni bolniki prenašajo virus.

Zaradi omenjenega je še toliko pomembnejša socialna distanca. To pomeni, da zdravi ljudje, ki nimajo simptomov, sprejmejo prav vse priporočene ukrepe za higieno ter ohranjajo potrebno varno razdaljo.

Učinkovita zaščita pred Koronavirusom

Simptomi koronavirusa je torej v zadnjem času nekaj, na kar morate biti izjemno pozorni. Nikakor jih ne ignorirajte in ne čakajte, da minejo, temveč ustrezno ukrepajte. Prav tako pa je treba nujno upoštevati vsa pravila za najučinkovitejšo zaščito pred koronavirusom.

Ker se koronavirus večinoma prenaša kapljično, morate zlasti paziti, na kakšen način kašljate ali kihate. Kašljajte ter kihajte v svoj rokav oziroma v komolec ali pa v robček za enkratno uporabo. Najbolj varna razdalja od drugih ljudi, ki bi bili lahko okuženi, je 1,5 metra oziroma še bolje 2 metra.

Virus se prav tako lahko prenaša preko kapljic, ki ostanejo na površini. Ravno zato je nujno razkuževaje takšnih površin pa tudi rok. Na plastiki se virus lahko ohranja celo 72 ur. Na kartonu na primer ostane 24 ur. Roke si je potrebno umivati z milom. Če si roke razkužujete, potem je to potrebno početi s sredstvi, ki imajo vsaj 60 % alkohola. Izjemno pomembno je tudi nošenje mask.

navodila za preprečevanje okužbe z koronavirusom

In kaj pravzaprav so koronavirusi?

Predvsem nam mora biti jasno, kateri so tipični pa tudi manj tipični simptomi koronavirusa. Po drugi strani pa je prav tako dobro, da se na splošno soočimo s tem, kaj koronavirus sploh je.

Koronavirusi so velika družina virusov. Nekateri med njimi povzročajo okužbe pri ljudeh, drugi pa okužbe pri živalih, na primer pri netopirjih. Humana vrsta koronavirusov praviloma povzroča le blage respiratorne okužbe.

Nekateri strokovnjaki menijo, da novi koronavirus izvira iz netopirjev. Preko druge živali gostiteljice se je prenesel na ljudi, ki so bili v tesnem stiku s temi živalmi. Večina kasnejših prenosov pa se je vsekakor zgodila direktno s človeka na človeka.

Za koronaviruse je na splošno značilno, da se prenašajo z okužene osebe na tesnejše kontakte s kapljicami, na primer s kihanjem ali pa kašljanjem ter kontaktno, in sicer s predmeti, površinami in ne nazadnje s kotaminiranimi rokami.

kdaj bo konec koronavirusa

Trajanje koronavirusa

Simptomi koronavirusa so torej jasni. Če se torej okužimo, nas zagotovo poleg drugih številnih vprašanj zanima tudi, koliko časa traja sama bolezen. Trajanje bolezni je seveda odvisno od vsakega posameznika posebej. Bolj blagi simptomi pri zdravi osebi lahko minejo že v samo nekaj dneh.

Podobno kot to velja za gripo pa bolezen pri nekaterih osebah lahko traja dlje časa, še posebej, če imajo katero od pridruženih bolezni, na primer sladkorno bolezen, bolezen srca in žil. Okrevanje v takšnem primeru lahko traja tudi do več tednov. Zelo huda oblika bolezni lahko vodi celo v smrt.

Za najučinkovitejše preprečevanje in širjenje koronavirusa lahko največ naredimo prav sami

Če nas spremljajo simptomi koronavirusa, moramo čim hitreje ustrezno ukrepati. S tem naredimo veliko koristnega, saj preprečimo tudi širjenje virusa oziroma bolezni. Četudi se nam zdi, da se nas virus ne more lotiti, moramo upoštevati prav vse ukrepe. Nošenje mask in razkuževanje rok sta samo dve osnovni pravili. Ne nazadnje pa je v tem hipu ključno še to, da se množično ne srečujemo.

0 KOMENTARJI

Oddaj komentar

Bi se tudi ti pridružil/-a debati?
Veselim se tvojih komentarjev.

Dodaj odgovor