Klobasa v zaseki je odlična malica ali kosilo

V Sloveniji veliko ljudi dela doma na kmetijah, v gozdovih, vinogradih ter tudi v planinah. Pri zunanjem fizičnem delu ljudje potrebujejo tudi primerno prehrano, ki jim pomaga dolgo časa delati tudi izredno težka in naporna dela. Dejstvo je, da potrebujejo delavci, ki preživijo cel dan v naravi drugačno prehrano kot delavci, ki so v pisarni ali v tovarni. Delo na zraku človeka prej utrudi, še zlasti v obdobju, ko so zunanje temperature zelo hladne.

Da se v zimskem obdobju lažje borimo proti mrazu in boleznim, ki pretijo na nas, si lahko privoščimo še bolj obilen in masten obrok, saj bomo tako lažje kos nizkim temperaturam. Odličen primer takšne hrane je tudi klobasa v zaseki, ki združuje dve odlični jedi, na kateri prisega veliko Slovencev. Klobasa v zaseki, je pakirana tako, da vsak paket vsebuje dve suhi domači klobasi, ki so pripravljene po tradicionalnem slovenskem receptu ter zaseko, ki odlično dopolnjuje celotno jed.

Domača klobasa v zaseki je že dolga leta na jedilniku Slovencev

Slovenci imamo radi tradicionalno slovensko prehrano, ki vsebuje ogromno svinjskega mesa. Čeprav je bila v preteklosti prehrana veliko bolj skromna, so že takrat poznali različne dobrote, s katerimi so se razvajali ob posebnih priložnostih. Meso namreč ni bilo na jedilniku vsak dan. Mogoče so ga jedli enkrat na teden. Le bogatejše kmetije so imele več domačih živali za zakol iz katerih so kasneje pripravili odlične gurmanske pojedine.

Tako je na jedilniku gorenjskih Slovencev že dolga leta tudi klobasa v zaseki, ki spada med najboljše tradicionalne jedi. Klobasa v zaseki mora bit pakirana tako, da jo kmet enostavno odnese tudi na teren. Kot smo že omenili, delo na terenu zahteva močno in kvalitetno prehrano, med katero je nujna tudi klobasa v zaseki.

Najboljša klobasa v zaseki z domačim kruhom

Klobasa v zaseki se navadno jé, kar s kosom domačega kruha. Če je kruh sveže pečen in še topel, se bo zaseka lepo stopila in tako nežno objela meso klobase. Kmetje prisegajo na takšno prehrano, ko morajo več ur delati na mrazu in v težkih pogojih. Klobasa v zaseki je namreč hrana, ki nam požene kri po žilah. Napolni nas s potrebno energijo in nam da novih moči, da lahko še veliko ur neprestano delamo.

Seveda pa morajo pri uživanju takšne prehrane paziti vsi, ki imajo kakršnekoli težave z zdravjem. Tisti, ki se borijo proti holesterolu ali proti povišanemu srčnemu tlaku, morajo le redko in izredno pazljivo jesti klobaso v zaseki.

0 KOMENTARJI

Oddaj komentar

Bi se tudi ti pridružil/-a debati?
Veselim se tvojih komentarjev.

Dodaj odgovor