nuhalna-svetlina-nifty

Kaj je nuhalna svetlina?

Med nosečnostjo je potrebna velika previdnost in je ohranjanje zdravja nosečnice in ploda zelo pomembno. Med nosečnostjo mora vsaka nosečnica opraviti preglede, pri katerih se spremlja napredovanje otroka in tudi odkriva morebitne napake. Da se ugotovi tveganje za razvoj Downovega sindroma in nekaterih drugih kromosomskih nepravilnosti pri otroku, se v prvem trimesečju opravi ultrazvočni test, nuhalna svetlina. Ta je na voljo vsem nosečnicam in se običajno opravi skupaj s krvnim testom. Ta je uporaben, ker zmanjša veliko število lažno pozitivnih rezultatov, katere lahko prikaže zgolj ultrazvočna meritev.

Kaj je nuhalna svetlina?

Pri nuhalni svetlini se meri prostor v tkivu na zadnjem delu vratu otroka. V prvem trimesečju dojenčki z anomalijami naberejo več tekočine in je običajno ta prostor večji od povprečnega. Zato je test nuhalne svetline potrebno opraviti med 12. in 14. tednom nosečnosti. Nekateri zdravniki menijo, da odsotnost nosne kosti poveča možnost za kromosomsko napako ali nepravilnosti, zato običajno iščejo tudi prisotnost nosne kosti.

Sicer je NS neinvaziven pregled, za potrditev pozitivnega rezultata so potrebni diagnostični testi, med katere sodita tudi amniocenteza in CVS.

Zakaj bi opravila test nuhalne svetline?

Ne glede na starost je test nuhalne svetline priporočljiv.

Pregled nuhalne svetline je priporočljiv pregled, da ugotovite tveganje vašega otroka za Downov sindrom in se uporablja za oceno, ali pri otroku obstaja tveganje za kakršno koli genetsko spremembo ali malformacijo. Če so prisotne spremembe, bo NS povečana in so tako za potrditev diagnoze priporočljive nadaljnje preiskave.

V kolikor je tveganje majhno, se boste počutili veliko bolje. Če bodo rezultati kazali na tveganje,  boste morda želeli razmisliti o CVS, kateri bo zanesljivo pokazal ali dejansko ima otrok težave, medtem ko ste še v prvem trimesečju.

Tudi zato, ker zagotovo želite vedeti, kako je otrok, katerega nestrpno pričakujete. Pri pregledu se tudi potrdi datum nosečnosti, število plodov in potrdite ali preverite tudi, če se plod normalno razvija.

Pri izvajanju nuhalne svetline je mogoče določiti čas s samo 4-dnevno napako, kar olajša in bolj natančno določi datum poroda.

Test je uporaben tudi pri izračunu tveganja za razvoj preeklampsije v nosečnosti. Preeklampsija in njeni zapleti so danes glavni vzrok umrljivosti nosečnic.

V veliki večini primerov je rezultat normalen in je to pravzaprav odlična priložnost, da vidite svojega malčka.

Kako poteka pregled?

Ko se uležete na mizo, se nanese gel na spodnji del trebuha. Nežno po trebuhu z rotacijskimi gibi se premika pretvornik, ki je ročna naprava in s katero upravlja zdravnik.  Ta oddaja ultrazvočne valove, kateri se prenašajo nazaj v stroj in nazadnje na monitor za izdelavo in reprodukcijo slik notranjosti maternice.

Izvaja se med običajnim ultrazvokom. Sonograf izmeri otroka od vrha glave do križa in se tako potrdi gestacijska starost, da ugotovi, ali je otrok ustrezne velikosti za svojo starost. Z isto metodo se potem preveri količina tekočine v zadnjem delu plodovega vratu.

Obravnava tudi srčni utrip ploda, velikost ploda, strukturo in splošno anomalijo.

Kdo opravlja merjenje nuhalne svetline?

Nuhalno svetlino meri zdravnik, običajno specialist ginekologije in porodništva.

Obstaja več strokovnjakov, vključno z medicinskimi sestrami, radiologi, specializiranimi za različne modalitete, tehniki in administrativnim osebjem.

Za izvedbo tega merjenja mora biti zdravnik ustrezno usposobljen. Upoštevati se morajo tudi smernice za pravilen način pridobivanja slik in fotografij ploda.

Ko gre za diagnostične preiskave, zaupajte svoje zdravje in zdravje otroka strokovnjakom.

Kako se test občuti?

Priprave za test so minimalne. Dobro je, da nosite udobna oblačila in je tako dostop do spodnjega dela enostaven. V mehurju je dobro imeti nekaj tekočine, da se jasno vidi notranjost trebušnega predela, naj pa ne bo poln.

Merjenje poteka med običajnim ultrazvokom in je popolnoma neinvazivno.

Kakšna so tveganja med pregledom?

Pri pomanjkljivostih nuhalne svetline lahko omenimo, da se njena zanesljivost šteje za nizko, kajti gre za začetni pregled, ki v primeru dvoma zahteva tudi druge teste, da bi se postavila dokončna diagnoza. Če se odkrije možno tveganje, to ne pomeni nujno, da je prisotna kromosomska napaka, ampak da je potrebno nadaljnje testiranje.

Če so pri nuhalni svetlini ugotovljene spremembe, se priporočajo drugi testi kot je anmiocenteza, ki pa je  invaziven test in predstavlja odstotek tveganja za nosečnost. Zato se mnoge nosečnice za ta test ne odločijo in kot alternativo izberejo neinvazivni prenatalni test (NIPT) NACE.

Brez krvnega testa je merjenje NS 75-odstotno natančno pri napovedovanju Downovega sindroma. S krvnim testom se natančnost poveča na 85%.

Sicer ni znanih tveganj za izvajanje test, tako za plod ali mater. Za pridobivanje slik, uporablja ultrazvok zvočne valove in ni vključenega sevanja.

Večina pregledov je izvedenih brez povečanega tveganja. Tudi v primeru transvaginalnega ultrazvoka, katerega izvajajo strokovnjaki, ni nevarnosti za splav ali druge težave matere in ploda.

Za izvajanje in merjenje nuhalne svetline ni nobenih kontraindikacij.

Kaj pokažejo rezultati?

Rezultati so izraženi v številkah, kategorije za namene razvrščanja pa so visoko tveganje ali nizko tveganje. Da se izključi genetska bolezen, mora rezultat biti znotraj parametrov in v 12em tednu gestacije se šteje, da NT večji od 2,5 mm, je povečan. To pomeni, da obstaja povečano tveganje, da ima otrok bolezni srca ali kromosomskih napak, ki vplivajo na njegov razvoj.

Njegov pomen je prvi korak pri izključitvi tveganja za Downov sindrom in izključitve tveganja, da je utrpel vrsto kromosomske spremembe.

Upoštevamo lahko, da vrednosti pod 2,5 mm na splošno predstavljajo nizko tveganje, za NS pa ni enotne vrednosti, saj se razlikuje glede na gestacijsko starost.

Nifty test ni diagnostični test, pač pa samo definira, katera skupina ima visoko ali nizko tveganje.


Anomalije, ki jih preiskava pokaže

Genske anomalije, na katere kaže zvečana nuhalna svetlina:

 • trisomija 10
 • trisomija 13
 • trisomija 15
 • Edwardsov sindrom (trisomija 18)
 • Downov sindrom (trisomija 21)
 • trisomija 22
 • trisomija kromosoma X
 • Turnerjev sindrom
 • …..

Druge anomalije, ki so lahko izražene s povečano nuhalno svetlino:

 • srčne napake
 • pljučne anomalije
 • napake limfnega sistema

Kako natančen je test?

Test lahko določi verjetnost ogroženja, vendar ne diagnosticira stanja. Če test odkrije možno tveganje, je potrebno nadaljnje testiranje, ni nujno da je prisotna bolezen.

Zdravnik se trudi izmeriti NS kar se da bolj natančno, zaradi položaja ploda pa je včasih težko analizirati.

Tako bo morda potrebno opraviti transvaginalni ultrazvok, da bi se meritev omogočila, v tem primeru vam bo razložen celoten postopek in v primeru vašega dovoljenja tudi opravljen. V nožnico se vstavi majhen, posebej oblikovan pretvornik, ki pride bližje do ploda in se lahko zagotovi ostrejše slike.

Kaj na test vpliva?

Test nuhalne svetline se kombinira z drugimi dejavniki. Mednje sodijo starost matere in rezultati krvnega testa (ta pokaže raven nosečniškega hormona). Skupaj zagotavljata odstotek kombiniranega tveganja.

Krvni test poveča natančnost na 85%, brez krvnega testa je pregled 75-odstotno natančen.

Poleg starosti matere, analizi pomagajo tudi druge informacije kot so genetske bolezni in če je bila v anamnezi nosečnost z anomalijo ploda oziroma družinska anamneza kromosomskih sprememb ali genetskih motenj.

Zaključek

Ko je večja nevarnost neželene prekinitve nosečnosti mimo, torej po začetni fazi, začnemo intenzivneje uživati ​​v nosečnosti. Vendar pa se večini staršev pojavljajo vprašanja in dvomi, ali je z otrokom vse v redu, ima morda kakšne malformacije?

Med prenatalno oskrbo lahko trenutno s preiskavami diagnosticiramo na stotine bolezni, od kromosomskih sindromov, kot je  Downov sindrom, do drugih majhnih malformacij.

Eden najbolj posebnih pregledov med nosečnostjo je zagotovo ultrazvok.  Takrat imate možnost si ogledati  razvoj otrokovega telesa, preveriti ali se njegova velikost in teža ujemata z obdobjem nosečnosti, nenazadnje tudi ugotoviti spol otroka. Kolikokrat boste med nosečnostjo imeli to priložnost, se razlikuje od vrste prenatalne oskrbe.

Nifty je zanesljivo eden od najbolj vznemirljivih pregledov v nosečnosti. Neboleč in varen pregled, kateri temelji na oddajanju visokofrekvenčnih zvočnih valov, brez kakršnegakoli sevanja. Uporablja se le gel in naprava, ki se imenuje pretvornik. Zajame pa najpomembnejše informacije.

Ultrazvok je že del  rutinskih pregledov  100  % nosečnic.

Opozorilo: Objavljene vsebine na spletni strani zdravi-in-uspešni.si so zgolj informativnega značaja in niso namenjene diagnosticiranju, preprečevanju ali zdravljenju bolezni, prav tako ne morejo nadomestiti strokovnega zdravniškega mnenja. Za vprašanja vezana na vaše zdravje se vedno posvetujte s svojim zdravnikom.