Goste lahko presenetimo z domačim narezkom jelenove salame

Vsakdo ima občasno doma goste, ki pridejo na obisk ali pa jih povabimo na družinsko praznovanje rojstnega dne, obletnice ali zaključka študija. Pri tem jih seveda ne smemo pustiti lačne, zato moramo pripraviti dovolj hrane in pijače, da se bodo dobro okrepčali, preden bodo krenili proti domu .Pri izboru hrane imamo ogromno možnosti.

Lahko pripravimo hladne ali tople jedi. Vse je odvisno od časa druženja, števila ljudi in seveda od naših kuharskih sposobnosti. Lahko se odločimo, da bomo a mizo postavili lep in boga narezek, v katerega lahko vključimo različne mesnine in sire. Med raznimi suhomesnatimi izdelki je lahko tudi jelenova salama, ki nobenega gosta ne bo pustila ravnodušnega. Vsakogar, ki jo bo preizkusil, bo napolnila z odličnim okusom in vonjem po domačem in divjačinskem mesu, kar bodo odlično dopolnjevale ustrezno izbrane začimbe, ki jih uporabljajo izdelovalci jelenje salame.

Jelenova salama mora vsebovati le najboljše meso

Klasična Jelenova salama mora upoštevati določena pravila, ki strogo določajo količine posameznega mesa v jelenovi salami. Jelenova salama mora tako vsebovati delež divjačinskega mesa oziroma mesa jelena ali košute. Poleg tega pa mora vsebovati tudi precej svinjskega mesa, saj je svinjsko meso nujno potrebno za pripravo odlične salame. Samo jelenovo meso bi čez čas postalo pretrdo in tako jelenova salama ne ohranila odlične teksture in okusa.

Seveda vsebuje vsaka Jelenova salama tudi slanino, ki ji doda tipično teksturo, s katero se le stežka kosajo ostale salame na trgu. Le pravi izdelovalci jelenove  salame vejo, katere začimbe lahko uporabijo, da bodo dosegli nepozaben okus ter divjačinske specialitete, ki nas že leta razveseljuje. Slovenija je namreč tesno povezana z lovom divjih živali. Nemalokrat je na jedilniku tradicionalnih slovenskih gostiln divjačinski golaž s polento, ki se ga razveseli vsak poznavalec jedi iz divjačine.

Jelenova salama je odlična tudi za na izlet

Seveda je jelenova salama  lahko tudi del našega sendviča, ki si ga pripravimo za malico na izletu. Ko se odpravimo na izlet ali pa na pohod, moramo s seboj v nahrbtniku imeti tudi okrepčilno hrano, ki nam bo pomagala dočakati kosilo. Če se odpravimo na izlet si tako lahko doma narežemo jelenovo salamo, ki jo skupaj s sirom in kumaricami dodamo v žemljo.

Jelenova salama ima odličen okus in ni preslana, tako po zaužitju ne bomo postali preveč žejni. Po mesninah, ki vsebujejo preveč soli, smo namreč vedno zelo žejni, kar pa na izletih ni najbolj priporočljivo.

0 KOMENTARJI

Oddaj komentar

Bi se tudi ti pridružil/-a debati?
Veselim se tvojih komentarjev.

Dodaj odgovor