Crohnova bolezen

Crohnova bolezen lahko prizadene kateri koli del prebavnega trakta

Crohnova bolezen je označena kot kronična vnetna bolezen. Prizadene lahko kateri koli del prebavnega trakta; od ust do zadnjika. Najpogosteje se takšna bolezen pojavi v spodnjem delu debelega in tankega črevesa. Za bolezen so značilne vročina, hude bolečine, driska in ne nazadnje še izguba telesne teže.

Na Crohnovo bolezen nas lahko opozarjajo nekateri tipični znaki, na primer dolgotrajna ter krvava driska, utrujenost, slabost, bolečine v trebuhu, ki jih neredko spremljajo krči, slabokrvnost, hujšanje, povišana telesna temperatura in ne nazadnje še izguba apetita.

Razlog za pojav Crohnove bolezni

Zakaj se Crohnova bolezen pojavi, še ni povsem znano. Lahko pa sklepamo, da gre za splet najrazličnejših dejavnikov, na primer okolje, prirojene lastnosti in imunski sistem. Vsi omenjeni dejavniki namreč določajo kdaj, kje in na kakšen način se bo bolezen pojavila.

Crohnova bolezen praviloma ne skrajša življenja bolnika, vseeno pa zelo poveča tveganje za nastanek raka na prebavilih. Bolezen ni ozdravljiva, ker vzrok zanjo ni poznan. Ustrezno zdravljenje pa zagotavlja izboljšano stanje ter obvladovanje pojavnosti zagonov same bolezni.

Kolonoskopija lahko potrdi Crohnovo bolezen

Crohnova bolezen se lahko potrdi s pomočjo kolonoskopije oziroma s pomočjo pregleda črevesja ter tudi s pomočjo biopsije; to je odvzem tkivnega vzorca, ki omogoča natančno preiskavo pod mikroskopom.

Pacient lahko obenem trpi še zaradi drugih težav, na primer zaradi vnetja sklepov, vnetja beločnic, kožnih ter ustnih razjed ter zaradi osteoporoze.

Simptomatsko zdravljenje

Crohnova bolezen je sicer neozdravljiva, zdravljenje pa je simptomatsko. Pri zdravljenju se uporabljajo protivnetne učinkovine, kortikosteroidi, imunosupresivi ter antibiotik.

Protivnetne učinkovine, kot je na primer mesalazin, zmanjšujejo sistemski odgovor telesa. Kortikosteroidi učinkovito blažijo ter zavirajo dejavnost imunskega sistema. Kljub temu pa so za to obliko zdravljenja značilni resni, neprijetni ter nezaželeni učinki. Uporabljajo pa se samo v primeru hudega zagona bolezni oziroma kadar mesalazin in druge protivnetne učinkovine niso dovolj učinkovite.

Preventiva Crohnove bolezni

Crohnova bolezen ima avtoimunsko podlago. Posledično ne obstaja prav nobenega preventivnega programa. Bolezen pa vsekakor v veliki meri lahko dobro preprečimo že z izogibanjem stresu ter z zdravim načinom življenja.

In v katerem primeru moramo nujno poiskati zdravniško pomoč, če sumimo na znake Crohnove bolezni? Tedaj, kadar opazimo trajajoče spremembe pri odzivanju črevesja oziroma kadar se nam pojavljajo tipični simptomi za to bolezen, na primer bolečina v trebuhu, diareja, kri v blatu, nepojasnjena vročina, ki lahko traja dlje časa.

0 KOMENTARJI

Oddaj komentar

Bi se tudi ti pridružil/-a debati?
Veselim se tvojih komentarjev.

Dodaj odgovor