domače brinove jagode

Brinove jagode se odlikujejo s številnimi prednostmi

Brinove jagode so na pogled izjemno drobne in skoraj črne barve. Bogate so z vitaminom B in C, vsebujejo različne smole, čreslovino, eterična olja, sladkorje, pektinom, soli, kisline, kalcij ter še bi lahko naštevali. Zlasti se odlikujejo po svoji izjemno visoki hranilni moči.

Brinove jagode dobro urejajo našo prebavo, po njih posegajo celo diabetiki. Ne priporočajo pa jih osebam, ki imajo težave z ledvicami. Prav tako niso primerne za nosečnice, saj v maternici lahko povzročijo krče. Sicer pa je brin pogosto uporabljen kot začimba, razkuževalno sredstvo in ne nazadnje torej tudi kot izjemno učinkovito zdravilo.

Kje lahko najdete brinove jagode?

Brin praviloma uspeva na suhi kamniti podlagi, torej predvsem v kraškem svetu. Najdete ga lahko še na nekaterih naših planotah. Navadni brin na sploh velja za izjemno nezahteven grm. Na prvi pogled je privlačen zlasti zaradi svojih skorajda srebrnih iglic. Za zdravje se uporabljajo skorajda prav vsi deli brina.

 V zimskem času so brinove veje in vejice izjemno dobrodošle tudi kot dekoracija v našem domu. Obenem veje pripomorejo k boljšemu vdihovanju zraka.

Brinove jagode imajo morje zdravilnih koristi

Čeprav brinove jagode v sebi skrivajo morje zdravilnih koristi, pa moramo biti pri uživanju precej previdni. Na dan lahko zaužijemo največ do 2 grama posušenih jagod. Sama lupina brinove jagode je sestavljena iz eteričnega olja, grenke snovi, invertnega sladkorja, čreslovine, smole, organske kisline, rudninskih snovi in še bi lahko naštevali.

Olja brinovih jagod vsebujejo nenasičene maščobne kisline. Te holesterol ohranjajo v tekoči obliki. Če brinove jagode uživamo po pameti, lahko z njimi na učinkovit način ohranjamo tudi vitalnost srca in ožilja. Jagode brina vključujejo tudi veliko biološko aktivnega B ter C vitamina ter kalcij v manjših količinah.

Krepitev želodca z brinovimi jagodami

Brinove jagode so prav tako izjemno učinkovite pri krepitvi želodca. Poznana je prav posebna terapija želodca s pomočjo brinovih jagod. A še enkrat je potrebno opozoriti na to, da brinovih jagod ne smejo uživati nosečnice ter osebe, ki imajo težave z ledvicami.

Razkuževanje prostorov s pomočjo brinovih jagod

Posušene brinove jagode, ki jih vržete na žerjavico, lahko odlično poskrbijo za razkuževanje najrazličnejših prostorov. Z njimi lahko na učinkovit način uničite prav vse bacile. V starih časih so na takšen način na primer razkuževali ne samo bivalne prostore, temveč tudi hleve, v katerih je bila živina.

Nekoč so s prekajevanjem prostorov s pomočjo brinovih jagod preganjali tudi nalezljive kužne bolezni in menda celo kugo.

0 KOMENTARJI

Oddaj komentar

Bi se tudi ti pridružil/-a debati?
Veselim se tvojih komentarjev.

Dodaj odgovor