akutna levkamija

Akutna in kronična levkemija

Kar nekaj časa je levkemija veljala za eno od najbolj zlohotnih oblik onkoloških obolenj. Dandanes pa lahko z levkemijo povsem kakovostno živimo še desetletja. Predvsem pa je najpomembneje, da smo že na začetku zdravljenja v dobri fizični pa tudi psihični kondiciji.

Najbolj kritična pa sta prva ali trije tedni po končanem zdravljenju, ki je precej agresivno. Kasneje se delovanje kostnega mozga spet vzpostavi. Okužbe so v tem času življenjsko nevarne. Telo je treba kar se da dobro oskrbeti. Potrebnih je dovolj mikrohranil, torej mineralov, vitaminov, antioksidantov. Važno je tudi ustrezno razmerje med makrohranili, torej med sadjem, zelenjavo, ogljikovimi hidrati. To v veliki meri lahko zagotavlja optimalno delovanje organizma.

Pri kronični levkemiji je proliferacija počasnejša

V osnovi levkemije lahko delimo na dve večji skupini. To so akutne levkemije ter kronične levkemije. Za obe vrsti levkemije je značilna nekontrolirana razrast levkemičnega klona celic. Ta se začne v kostnem mozgu. Levkemične celice, ko je razrast dovolj velika, začnejo izplavljati v periferno kri. Pri akutni obliki je proliferacija hitra. V samo nekaj tednih se pojavijo klinični znaki.

Kronična levkemija je znana po tem, da je proliferacija počasnejša. Težave se torej pojavijo veliko kasneje, na primer v nekaj mesecih ali celo letih. Takšna oblika levkemije lahko traja tudi do dvajset let ter je ni potrebno zdraviti.

Glavni dejavnik za tveganje levkemije

Glavni dejavnik za tveganje levkemije je zagotovo starost. Levkemija se po 70. letu starosti poveča za kar do štirikrat. S starostjo pa se manjša možnost za intenzivnejša zdravljenja levkemije. Neintenzivni način zdravljenja je prav tako lahko uspešen do visoke starosti. Zdravljenje uničuje levkemični klon celic. Z zdravljenem se prav tako želi doseči popolno ozdravitev bolnika.

Pomemben dejavnik tveganja za levkemijo je tudi sam način življenja. Akutna levkemija je dokazano pogostejša pri izpostavljenosti višjim koncentracijam benzena. Poleg starosti in omenjene izpostavljenosti so ključni dejavniki tveganja še hormonske spremembe, spremembe imunskega sistema. Sicer pa pri povsem zdravi osebi rakave celice nastajajo ves čas, a jih imunski sistem prepozna ter uniči.

Prepoznavanje levkemije

Levkemija je zlasti prepoznavna po dveh vrstah težav. V prvi vrsti gre za zmanjšanje delovanja kostnega mozga pri produkciji normalnih krvnih celic. V drugi vrsti pa je za levkemijo značilna razrast rakavih celic v bezgavke, vranico in jetra. Posledice tovrstnih težav so krvavitve, anemija, nevtropenija, septične okužbe ter trombocitopenija.

Za kronično levkemijo je na primer značilno, da je zelo pogosto ugotovljena povsem naključno. Bolnik ima na primer virozo, torej okužbo. Narejena je krvna slika in posledično ugotovljena sprememba krvnih celic. Akutna levkemija je precej drugačna, saj pri njej hitro nastanejo težave.

0 KOMENTARJI

Oddaj komentar

Bi se tudi ti pridružil/-a debati?
Veselim se tvojih komentarjev.

Dodaj odgovor